Portåsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Portåsen i Nedre Eiker var en gård, mest kjent som dikteren Herman Wildenveys barndomshjem. Siden 2014 har det vært en del av Buskerudmuseet.

I 1998 inngikk foreningen Portåsens venner, som ble stiftet samme år, en leieavtale med eierne av gården. Venneforeningen tok imot besøkende etter avtale. Det ble også arrangert konserter og utstillinger, men man hadde ikke nødvendige fasiliteter for daglig drift.

Nedre Eiker kommune kjøpte gården i 2009 og opprettet en ideell stiftelse som skulle drive den som et kultursenter. Arkitekt Jan Friis tegnet om låven, som fikk storsal og flere utstillingsrom. Det ble anlagt et granittamfi bak bryggerhuset, og våningshuset ble pusset opp og satt tilbake i fargene det ville hatt omkring århundreskiftet. Det ble installert restaurantkjøkken, og man anla toalettanlegg med eget renseanlegg på eiendommen.

Rehabiliteringen ga mulighet til å drive profesjonelt, og daglig leder Jon Mihle laget opplegg for konserter, selskaper, skoleklasser, bedrifter og turistgrupper. Det første året hadde Portåsen ca. 10 000 gjester. Stedet har siden hatt en økning i antall besøk hvert år og et variert program. I 2003 var det cirka 1000 besøkende på Portåsen.

Fra 1. desember 2014 ble Portåsen konsolidert inn i Buskerudmuseet.

Minnestein

Ute på tunet står en stor minnestein. På denne finner vi et bronsehode av Wildenvey laget av Ørnulf Bast. Originalen ble laget til Høstutstillingen i 1952. Den ble kjøpt av Drammen kunstforenings Det faste galleri i 1956. Bronsehodet på Portåsen er en kopi av dette og ble avduket i august 1999. Biblioteket i Mjøndalen har for øvrig også et Wildenveyhode. På minnesteinen finner vi også en bronseplate med et hyldningsdikt til Wildenvey skrevet av Svein Sveinsson i 1938.

Kilder

Eksterne lenker


Eiker Leksikons logo.jpeg Portåsen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!


Koordinater: 59.72992° N 9.98569° Ø