Krokstadelva

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Krokstadelva sett fra Mjøndalen. Foto fra Statens jernbaneanlegg, 1868- 1875.

Krokstadelva er et tettsted i Nedre Eiker i Drammen kommune, og ligger rett overfor Mjøndalen på nordsida av Drammenselva. Stedet har drøyt 7500 innbyggere. En gammel, smal jernbro, Mjøndalsbrua, forbinder stedene. Den ble ferdig i 1912.

Selve sentrum i Krokstadelva ligger nær Drammenselva, men boligområdene oppe i åsen hører også til. Der finner vi Stenseth terrasse, Hovjordet (Bommenfeltet) og Langløkka. Disse er et resultat av at daværende Nedre Eiker kommune satset hardt på nybygging for å få flere innbyggere og nye etableringer i næringslivet i 1980- og 1990-åra.

I fjellsiden ved Stenseth terrasse finner vi Geithol skanse/ Gjetholen befestning, mest kjent som «Batteriet» – en befestning som skulle forsvare området mot en eventuell svensk invasjon i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905.

Navnet Krokstadelva kommer fra gårdsnavnet Krokstad («a Krokstadum»), hvor første ledd muligens er det sjeldne mannsnavnet Krok («Krókr»).

I Krokstadelva ligger Buskerud Storsenter, med blant annet eget vinmonopol.

Eiker Leksikons logo.jpeg Krokstadelva inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!