Vikingtida

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Lindisfarne, målet for vikingraidet i 793.
Foto: Stig Rune Pedersen (2018)

Vikingtida er en periode i nordisk historie som strekker seg fra siste del av 700-tallet til midten av 1000-tallet.

Man har ofte satt raidet mot Lindisfarne i 793 som start på perioden, og slaget ved Stamford Bridge i 1066 som dens avslutning. Historisk sett markerer disse årene henholdsvis begynnelsen på vikingenes raid i på De britiske øyer og på kontinentet og det siste slaget om en vikingkonges makt. Også andre årstall nevnes som 1030, da Olav den Hellige falt på Stiklestad.

Arkeologisk er perioden mindre presist definert. Det finnes spor som tyder på at vikingenes ferder begynte tidligere enn 793, og man setter derfor ofte starten nærmere år 750. Enkelte holder dog på omkring 800, da funn viser at merovingertiden ikke klart har nådd sin avslutning før dette. Vikingtidens avslutning dateres ofte til omkring 1050, da kristendommen definitivt var innført i Norge og rikssamlingen var avsluttet. Noen vil strekke den lenger, opp mot 1100, på grunn av funn som viser at periodens kunst og kultur fortsatt holdt stand noen steder.

Vikingene hadde sine områder som de rådet over og sine seilingsruter. Nordmennene seilte i vesterled til Skottland, Irland og videre vestover mot Island og Grønland. Svenskene dro i østerled over Østersjøen og opp elvene i Russland. Danskene dro over til Nord-England, Frisland og Normandie.

Kilde

Kong Harald Hardråde falt i slaget ved Stamford Bridge ved York i 1066.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011).

Vikingtida på no.wikipedia.org