Stafsetstranda Kvinneforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. okt. 2024 kl. 13:57 av Liv Ingeborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
De fem eldste medlemmene i Misjonsforeningen, Stafsetstranda Kvinneforening, som alle var med fra starten i 1878. Bildet ble tatt i 1926. Fra venstre: Karen Steinset f. Hestholm, Johanne Steinset f. Hatlehol, Marie Stafseth f. Langset, formann Kristofa Stafseth f. Langset og Petrine Steinset. De sitter foran huset på Larsgarden på Stavset, hvor foreningen ble stiftet og møtene holdt. Fotograf ukjent.
Hele Stafsetstranda kvinneforening samlet på Larsgarden på Stavset i 1926. Stående fra venstre: Anna K. Stafseth, Nikoline Opskar, Berte Stafseth, Ingeleif Stafseth, Anna Opskar, Gyda Steinset, Tomasine Stafseth, Ingeborg Steinset, Berte Steinset, Johanne Opskar. Sittende: Karen Steinset f. Hestholm, Johanne Steinset f. Hatlehol, Marie Stafseth f. Langset, formann Kristofa Stafseth f. Langset og Petrine Steinset. Fotograf ukjent.

Misjonsforeningen, Stafsetstranda kvinneforening, ble stiftet med 7-8 medlemmer 3. februar 1878 av ekteparet Peter Stafseth (1846–1924) og Kristofa Stafset (1851–1934) født Langset. Den hører under Misjonsforeninger i Møre og Romsdal og var den første kvinneforeningen for Det Norske Misjonsselskap i Skodje. Da Kristofa fikk oppgaven å samle kvinner til stiftelsesmøtet, sendte hun beskjed med skolebarna og fikk på den måten gjort en avtale med Petrine Steinset. De to kvinnene møttes på en slette i skogen mellom Stafset og Steinset, og planla stiftelsen av Stafsetstranda kvinneforening.

Kristofa Stafseth var foreningens formann i 53 år. Møtene ble holdt i familiens hjem på Larsgarden på Stavset. Da leste de Guds ord, Norsk Misjonstidende, sang og bad. Samtidig produserte de håndarbeider til den årlige høstbasaren, som var en festdag for kretsen. Der ble det holdt auksjon over varene med Peter Stafseth som en visstnok svært humoristisk auksjonarius. De inntjente pengene ble gitt til misjonsforeninger, som Sjømannsmisjonen, Det Norske Misjonsselskap og Den Norske Hedningemisjon. De sløste ikke bort penger på bevertning på møtene, bortsett fra en dag i året, nemlig 13. dag jul, da var det både kaffe og mat.

Kilder