Erling Thorleif Heggelund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Erling Thorleif Heggelund.
Foto: Ukjent, hentet fra Dyrhaug 1996.

Erling Thorleif Heggelund (født 3. februar 1898 i Kristiansand, død 19. september 1967) var utdannet jurist, og hadde en lang karriere innen politiet, hvor han blant annet var politimester i Vadsø, Larvik og Tønsberg.

Familie

Erling Thorleif Heggelund var sønn av sakfører Tørris Heggelund (f. 1872) og Waldine (f. 1875). Han var gift med Gudrun (1898-1963).

Liv og virke

Erling Heggelund vokste opp I Kristiansand. Ved folketellingen i 1910 er han oppført sammen med foreldrene og to søsken i Markens gate 23.

Heggelund ble cand. jur. i 1921. Han arbeidet først i hjembyen, og var senere blant annet politifullmektig i Lofoten. Han var politimester i Vadsø fra 1939 til 1942, da han ble arrestert og satt fengslet ved Sydspissen fangeleir i Troms i ett år. Han deltok siden i illegalt arbeid i Oslo, før han måtte flykte til Sverige.

I 1945 fikk Heggelund stillingen som politimester i Larvik, men allerede i 1946 ble han politimester i Tønsberg, etter Alf Glad, en stilling han hadde til sin død i 1967. Han var da den eldste politimesteren i landet.

Heggelund var medlem av politiutvalget av 1950, medlem av et utvalg som forberedte ny våpenlov, var sensor ved Politiskolen og var medlem av ansettelsesrådet ved Kriminalpolitisentralen.

Ettermæle

Erling Thorleif Heggelund er gravlagt på Tønsberg nye kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I en nekrolog i Tønsbergs blad, skrevet av Odd Hole dagen etter dødsfallet, og referert i Tore Dyrhaugs bok om Tønsberg politikammers historie 1866-1996 (1996), ble Heggelund beskrevet slik:

På mange måter kunne man få det inntrykk at politimester Heggelund virket noe reservert, men hvis man vant hans tillit, viste politimesteren seg som en åpen mann. Hans rettskaffenhet og hans menneskekunnskap var typiske særpreg ved ham. Derfor ble han også godt likt, så vel innen den etat han ofret et langt liv, som utenfor etaten.

Erling Thorleif Heggelund er gravlagt på Tønsberg nye kirkegård sammen med kona Gudrun. Tittelen Politimester er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser