Philip Hansteen (1866–1941)
Philip Hansteen (født 18. oktober 1866 på Hå prestegård i nåværende Hå kommune på Jæren, død 1. januar 1941 i Bærum kommune) var lege. I første del av karrieren var han distriktslege ulike steder i Nord-Norge, deretter var han i en årrekke tilknyttet ulike psykiatriske sykehus, blant annet var han overlege ved Presteseter sykehus i Vestre Toten, senere overlege ved Østmarka sykehus i Trondheim.
Familie
Philip Hansteen var sønn av prost Wilhelm Hansteen (f. 1820) og Eleonora Kristine Emilie Conradi (f. 1830), og ble gift i 1895 med Mariane Holmboe (1870-1948).
Liv og virke
Philip Hansteen var født i Hå på Jæren, men ved folketellingen for 1875 er han registret i Mandal, der faren var prost og sogneprest på det tidspunktet.
Hansteen tok examen artium ved Bergen katedralskole i 1885, anneneksamen i 1886 og medisinsk embetseksamen i Kristiania i 1892.
Rett etter endt studium arbeidet han for distriktslegen i Trondenes (i nåværende Harstad kommune) Fra juli 1893 ble han midlertidig konstituert som distriktslege i Berg distrikt på Senja, med bopel i Torsken. I mai 1896 ble han kongelig konstituert i det samme embetet. Berg herred innbefattet den gang (fram til 1902) både dagens Berg kommune og Torsken kommune.
I sin tid på Senja var han i fire år daværende Berg herreds varaordfører, i tillegg til å være revisor for herredskassen. Han var også overformynder og forlikskommisær. Ved folketellingen for Berg herred for 1900 er Hansteen oppført med Doktorlunden som bopel.
Hansteens tid som lege på Senja ble omtalt slik i en biografi om ham i boken Norges Læger (Kobro 1908):
Da Berg lægedistrikt, hvortil hører herredene Berg og Torsken, er et av landets mest veirharde, og da der overalt mangler veie, foregikk reiserne enten langs den aabne kyst med Nordishavet ret udfor i aaben baad eller over bratte og meget anstrengende fjeldskar tilfods og paa ski. I sin stilling som fiskerilæge maatte han desuden besøge de omliggende fiskevær, hvoraf et enkelt, Holmenvær, er beliggende ca. 1 mil ud i havet. Naar hertil kommer, at hans bopæl var inde i en meget trang fjord ret ind fra havet med vilde omgivelser, fulgte heraf, at stillingen som læge var forbundet med meget slid og mange savn. I de ofte voldsomme storme med oprørt hav var reiserne ofte forbundet med livsfare. | ||
I 1900 ble Hansteen utnevnt til distriktslege i Tranøy distrikt i Troms, med bolig i Sørreisa. Da hadde han året før foretatt en tre måneders studiereise til Stockholm og Tyskland. Han hadde også permisjon fra stillingen i Sørreisa, i 1903, for dels å arbeide ved Trondheim sykehus, dels å ta etterutdanning i Kristiania.
Philip Hansteen ble i 1906 førsteassistent ved Gaustad sinnssykeasyl (Gaustad sykehus) i Aker, og fra 1908 var han reservelege ved Eg sinnssykeasyl (Eg sykehus) ved Kristiansand.
I 1911 ble Hansteen ansatt som overlege ved Kristian amts nyopprettede sinnssykasyl på Presteseter på Vestre Toten (Presteseter sykehus), som åpnet i 1913. Denne stillingen hadde han til han i 1921 begynte som overlege ved Østmarka sykehus i Trondheim, hvor han var karrieren ut.
Da han døde, var Hansteen bosatt i Bærum kommune. Dødsannonsen angir Jar som bosted. Det framkommer ikke i kildene som er benyttet i denne artikkelen hva som var årsaken til at han flyttet til Bærum.
Ettermæle
Philip Hansteen er gravlagt på Haslum kirkegård i Bærum kommune. Tittelen Overlege er benyttet på gravminnet.
Hansteen ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 1937.
Kilder og referanser
- Aftenposten 4. januar 1941: Dødsannonse for Philip Hansteen, med Jar som oppgitt bosted.
- AFtenposten 10. januar 1941: notis om nylige døde, Hansteen er oppgitt under døde i Bærum.
- Kobro: Norges læger : 1800-1908. 1. Kristiania 1908
- Hvem er Hvem 1930
- Folketellingen 1875 for Mandal
- Folketellingen 1900 for Berg herred
- Om Philip Hansteen som elev ved Bergen katedralskole.
- Kommunal folketelling for Strinda 1934