Samtale:Bråten skole (Skien)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jeg-former

Hei Steinar. Dette blir en bra artikkel om et sted som tydeligvis ikke mange kjenner til i dag! Når du får jobba deg litt gjennom stoffet, er det fint om du fjerner jeg-former, slik at andre wikifolk inviteres inn som bidragsytere.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 1. apr. 2019 kl. 09:06 (CEST)

Tusen takk for hjelp

til å få orden på artikkelen. Istedet for "jeg" så bruker jeg "Steinar Meen". Så har jeg brukt sitat-malen der bidragsyterne har brukt "jeg". Om noen dager eller uker så skal jeg også legge inn noen bilder og en kartskisse, samt linker til flere av gårdene som er nevnt. --Steinar Meen 1. apr. 2019 kl. 10:48 (CEST)

Høres bra ut, Steinar! Flott med bilder og kart.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 1. apr. 2019 kl. 11:57 (CEST)

Burde det vært Gjerpen i tittelen?

En ivrig og grundig lokalhistoriker i Gjerpen har kommentert tittelen på denne artikkelen. Han vil gjerne ha endret den fra "Bråten skole (Skien)" til "Bråten skole (Gjerpen)" fordi det blir mer riktig i hans øyne. Skolen eksisterte i tiden da Skien og Gjerpen var to kommuner. Jeg tror ikke vi skal bruke så mye krefter på å gjøre den endringen, men jeg vil gjerne høre noen meninger fra dere som administrerer wikien. Har historikeren et godt poeng?

På den ene side bruker vi ofte dagens kommuner i tittel - på den andre er det et spørsmål om identitet, det at folk fra området kjenner seg igjen. Det er også slik at dagens kommuner i en del tilfeller blir mindre og mindre anvendelige, ettersom de utvides slik at vi stadig oftere vil få navnesammenfall innafor en kommune. Jeg tviler også på om vi kommer til å gå over alle artikler i de mange kommunene som blir endra ved nyttår for å forandre tittel. Så jeg heller mot at det er helt greit å endre det. Chris Nyborg (diskusjon) 11. des. 2019 kl. 12:55 (CET)

Arbeidsnotat

Må notere noe før jeg glemmer det.

Jeg tror denne skolen har vært en friskole. Sånn sett ikke registrert i offentlige arkiver. Lurer på om man den gangen kunne gå på en slik skole istedet for en offentlig skole.

Læreren var i folketellinga i 1875 registrert som metodist. Gunnar Heltne nevner at Hans Ingebret Halvorsen Solli (1872-1925) var elev ved skolen og hans svenske kone Karolina Julia Andreasdotter (1872-1955), var medlem av metodistkirken.

Metodismen kom til Norge i 1850 åra. Metodistmenigheten i Porsgrunn ble stiftet den 22. mai 1858, og er den tredje eldste metodistmenigheten i Norge. Det ble reist et kirkebygg i 1860 i krysset mellom Sverresgate og Rådhusgata. (https://www.metodistkirken.no/porsgrunn/frame.php?page=32).

I folketellinga i 1891 ble Knut registrert med navnet Knut Olsen Braaten og han var baandskjærer. Hvor kan han ha fått det navnet fra? Båndskjærerfabrikken lå på Osebakken i Skien. I nærheten er det en plass som heter Bråten og gata Bråtengata.

Litt fantasi sier meg at det kanskje var en sammenheng mellom baandskjærefabrikken og metodistene. Jeg mener å ha lest om at fabrikken ble opprettet av en mann fra Trondheim en gang på 1870-tallet. Jeg tror metodistene var driftige folk.

Opplysninger fra metodistkirken i Porsgrunn

22.4.2020 Sendte jeg en epost til metodistkirken i Porsgrunn for å finne om de vet noe om skoledrift på slutten av 1800-tallet.

Andre skoler

Epost fra Per Sverre Øvrum 4.5.2020:

Ballestad skole blei tatt i bruk i 1877. Omkring 1900 blei det påbygd 2. etasje.

Nærum skole gikk jeg også på. Min bestefar Ole J. Nærum var lærer på Nærum skole fra den blei tatt i bruk i 1876. Så da kom den ett år før. Hilsen Per Sverre.