Fjære musikkorps

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. des. 2018 kl. 09:17 av Marthe Glad (samtale | bidrag) (formatering og lenker)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjære guttemusikkorps 1952
Foto: Fra Tom Havely Jacobsen
Fjære guttemusikkorps ved Fjære kirke 1950-tallet
Foto: Sigurd Eriksen/Fjære historielag

Fjære musikkorps ble stiftet 10. juli 1950 i Fjære. Det var Fjære bondekvinnelag som tok initiativet til etableringen. Opprinnelig het korpset Fjære guttemusikkorps, men fra 1979 het korpset Fjære musikkorps.

Styret

  • Medlemmer i det første styret var Marie Stiansen (formann), Ansgar Nilsen, John Johansen, William Ottersen og Kristian Tveit.
  • I 1979 bestod styret av: Rolf Urfjell (formann), Tore Kristensen, Rigmor Erlandsen, Ansgar Nilsen, Arild Røisland, Ernst Madsen og Geir Dalholt.
  • I 1990 var styret: Petter Mandt (formann), Solfrid Ramsland (nestformann), Ludvig Fjeldberg (kasserer), Astrid Hodnebrog (sekretær), Olaug Konnestad, Kirsten Berntsen, Erling Eriksen og Finn og Gerd Olafsen.[1]
  • 2014: Gudveig Dalaker (leder), Frode Nilsen, Helga Schaefer, Terje Erlandsen, Inger-Marie Tønnesøl Solås og Hilde Krakeland.

Dirigenter

  • John Johansen var korpsets første dirigent i 1950/51.
  • Pål Nilsen (1979)
  • Rolf Urfjell var dirigent vi en årrekke.
  • Aage Sverre Skaiå (1990)

Aktiviteter og minner

1952

I 1952 var korpset med på kretsstevne Fjære/Vik.[2]

Tom Havely Jacobsen var ung musikant i 1952:

Den første offisielle opptreden Fjære Guttemusikk hadde, mener jeg at var 1.mai 1952,og stedet var Landeskogen Sanatorium i Setesdal. Deretter gikk turen til Evje , hvor vi hadde en oppvisning. Litt artig på Evje, hvor vi ble tatt godt vare på av lensmannen, han kom fra Lia og het Salvesen. Før 17.mai hadde vi også en tur til Hesnesøya Skole, hvor dirigenten John var lærer. Denne jobben delte han med lærerjobb på Fjære Skole. 17.mai 1952 fikk vi vår "ilddåp" med fremmøte i Fjære Kirke og deretter marsjerte vi foran i barnetoget til Vik, hvor dagens feiring fant sted. Gjett om det var en stolt gjeng, med flotte nye blå uniformer!

1957

Thorhild Marie Gunstveit, født Pedersen, var med blant de første jentene i guttemusikkorpset:

De siste årene har vi hørt mye om at skolekorpsene sliter med rekruttering, noe som blir ekstra merkbart på nasjonaldagen. Da tenker jeg ofte på da jeg selv begynte i Fjære Guttemusikkorps. Korpsets dirigent, John Johansen, var vår nærmeste nabo, og i vårt nabolag var det ofte musikk og sang, der også vi barn var med. John hadde et par ganger snakket om at nå var det på tide at noen jenter begynte i korpset. Så plutselig en dag (tror det var høsten 1957) kom han over med en basun med følgende beskjed: «Nå blir det anledning for jenter å begynne i korpset, og da må du være med, for dette vil du like.» Det kom nok litt uventet både på meg og mine foreldre, men så gøy! En kan trygt si at det ikke var noen omfattende rekrutteringsprosess, men det var ingen tvil om at dette skulle jeg være med på! Vi var 4 jenter som begynte da; Unn Simonsen (nå Frivold), Anny Å. Haabesland, Torill Ravnaas og Thorhild M. Pedersen (nå Gunstveit).

Det var ikke så vanlig at jenter var med i korpsene, og da våre uniformer skulle ha foldeskjørt i stedet for bukser, ble det en utfordring. Derfor ble det kjøpt uniformsstoff og våre foreldre sørget for å få sydd skjørt til oss. På korpsets fane sto det «Fjære Guttemusikkorps» i lang tid etter at vi begynte. Et år var NRK i Fjære 17. mai med direktesending på radio fra barnetoget. Da ble det referert noe sånt som «nå kommer Fjære Guttemusikkorps, - men sannelig – der går ei jente i første rekke!» - Jeg tror ikke vi som korpsmedlemmer brydde oss særlig om navnet. Det som var viktig var at vi fikk delta på musikkstevner, turer og opptredener. Så kunne vel all øvingen være kjedelig av og til, men det måtte til, og jeg konstaterer at tonene sitter, jeg nynner fortsatt «min» stemme når jeg hører de kjente marsjene og musikkstykkene.

1958

Sommeren 1958 deltok korpset på sommerfesten/slåttegrauten på Ribe gård i regi av Håbbestad Sanitetsforening.[3]

1969

Fjære muskkorps deltok i Fjære kirke 21/12 under Barna synger julen inn.

1979

Fjære guttemusikkorps endret navn til Fjære Musikkorps.[4] Rolf Urfjell forteller at fanen er malt av Margareth Gran på Fevik. I 1979 hadde korpset to æresmedlemmer; Ansgar Nilsen og Odd Nilsen.

1983

Korpset deltok på Janitsjarfestivalen på Hamar. Korpset fikk da 2. ærespris i 2. divisjon.

1987

Korpset deltok på Janitsjarfestivalen på Hamar. Korpset fikk da 2. ærespris i 2. divisjon.

1989

I 1989 hadde korpset 40 aktive musikanter, 10 musikkaspiranter, 3 drillaspiranter og 60 ikke utøvende medlemmer.

2014

Vinteren 2013/14 ble samarbeidet mellom Fjære musikkorps og Grimstad skolemusikkorps formalisert slik at de faktisk var ett korps under navnet Fjære og Grimstad skolekorps.[5]

Fotominner

Referanser

  1. "Norske musikkorps 1", Notabene 1990
  2. "Norske musikkorps 1", Notabene 1990
  3. Grimstad adressetidende 19/7/1958
  4. Grimstad adressetidende 3/11 1979
  5. Grimstad adressetidende 22/2/2014