Møllergata 19 (Oslo)
Møllergata 19, også kjent bare som «Nummer 19», var Christiania/Oslos hovedpolitistasjon fra 1866 til 1978. Under andre verdenskrig ble fengselet tidlig det sentrale fengselet for Sipo og SD i Norge og beryktet på grunn av at motstandsmenn ble satt i varetekt der. Ved krigens slutt overgav Vidkun Quisling seg til myndighetene på trappen foran bygningen sammen med Axel Heiberg Stang, Ragnar Sigvald Skancke, Rolf Jørgen Fuglesang, Arnvid Vassbotn og Per von Hirsch.
Frem til 1811 var eiendommen en del av Vaterland kirkegård. Først i 1860-årene ble det bygget der, etter at kommunen i 1862 hadde besluttet å reise politistasjon, fengsel og rettslokaler på tomten. Jacob Wilhelm Nordan fikk arkitektoppdraget, og Møllergata 19 stod ferdig i 1866. Elleve år senere ble det bygget på en tredje etasje.[1] Bygningens front er mot Youngstorget, tidligere kalt Nytorget. Politistasjonen og rettslokalene var i Møllergata 19, mens fengselet stod bak med to flyer og med luftegård ut mot Grubbegata. Fra midten av bygningen gikk en bro inn i fengselet; den fikk tilnavnet «sukkenes bro».
Fengselsfløyen ble revet etter at Politihuset på Grønland stod ferdig i 1978. Nummer 19 ble rehabilitert innvendig i 1980, og er innlemmet i regjeringskvartalet. Den fungerer som felles møterom og kantine, og huser kontorer for Departementenes servicesenter.
Bilder
- Fengselsfløyen.Foto: Sverre Heiberg
- Fengselsfløyen ut mot Grubbegata.Foto: Sverre Heiberg
- Rivningen av fengselsfløyen i 1976.Foto: Sverre Heiberg
Kilder
- Møllergata 19 på no.wikipedia.org
Referanser
- ↑ "Møllergata" i Oslo Byleksikon, tredje utgave. Kunnskapsforlaget, Oslo 1987. S. 334.