Salo Grenning

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 22. aug. 2014 kl. 10:24 av Pmt (samtale | bidrag) (→‎Liv og virke: Lagt til fartøysnavn og kjeldemal)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre

Salo (Salomon) Grenning (født 5. april 1918 i Bergen, død 1. februar 1986 i Oslo), var tegner, kjent under kunstnernavnet Pedro. Han var tilknyttet Verdens Gang som avistegner fra 1945, hvor han ble livet ut, og han var også en mye benyttet bokillustratør. Under andre verdenskrig var han tilknyttet norske og allierte styrker, og deltok i kamp på alliert side.

Familie

Salo Grenning var født Goldfarb, navneendring til Grenning ble foretatt i 1945. Han var sønn av forretningsmann Leopold Goldfarb (1878-1933) og Sonja Epstein (1888-1970), og ble gift i 1961 med Bjørg Sigrunn Støland (1924-1998). I 1940 tok han kunstnernavnet Pedro. Foreldrene, av jødisk-russisk slekt, var født i Øst-Preussen (det nåværende nordøstlige Polen), og flyttet til Bergen på begynnelsen av 1900-tallet. Her bygde faren opp en herreekviperingsforretning.

Liv og virke

Daværende Salo Goldfarb var utdannet ved School of Art, Belfast, 1935-1936, Bergens kunst- og håndverksskole i 1937 og Statens kunst- og håndverksskole under Per Krohg 1937-1938.

Under andre verdenskrig dro Pedro (som han hadde tatt som dekknavn) over til Storbritannia ombord på MB «Motig I». Turen var organisert av Shetland-Larsen. Båten gikk fra Turøy i Herdla med 12 personer ombord den 9. februar 1941. Pedro var ved den norske brigaden i Skottland, før han ble overført til de britiske styrker. I november 1944 deltok han under de alliertes fremrykning på øya Walcheren på sørvestkysten av Nederland. Han gjorde seg bemerket og ble dekorert. Samme år ble han stasjonert i London, der han tegnet for Norsk Tidend, som ble utgitt av den norske eksilregjeringens informasjonskontor.

Etter frigjøringen i mai 1945 kom Pedro tilbake til Norge og ble ansatt i Verdens Gang, som ble startet av fremtredende personer i Hjemmefronten. Han ble i VG resten av sitt liv. Pedros repertoar som avistegner omfattet politiske kommentarer, portretter, reportasjeillustrasjoner og teatertegninger. Fra 1953 av tegnet han dessuten Laffen, med sin daglige underfundige kommentar.

Ved Høstutstillingen debuterte Pedro i 1950. Han var også mye benyttet som bokillustratør.

Bosteder

I adresseboka for Oslo for 1955 er Salo Grenning oppført som VG-tegner på adressen Kongleveien 44 på Nordberg. I adressebøkene samme sted for 1960/61 og 1970/71 er han oppført på adressen Christophers vei 5 på Tåsen, hvor han bodde livet ut.

Ettermæle

Mal:Thumb høyre I sin artikkel om Pedro i Norsk biografisk leksikon beskriver Bodil Sørensen ham slik (utdrag):

Hans styrke lå i personkarakteristikken; i sine portretter grep han lynraskt fatt i objektets personlighet og utleverte den i en sjeldent sikker pennestrek. Men om portrettene er treffsikre, henfalt Pedro aldri til ondskapsfull karikatur; modellene er skildret med varme og gemyttlighet.

I en nekrolog over Pedro i Aftenposten 3. februar 1986 skrev kunstneren Ulf Aas blant annet om ham:

På reiser, i teatret, i “annen-etagen” eller på en regjeringsmiddag på Akershus, opptrer han med en menneskelig og faglig sikkerhet som forteller at han kan sitt metier. I uklanderlig skreddersydd, i kamelhårsfrakk med sort Borcallino, i kjole og hvitt med ordener, alltid med omhyggelige velpussede sko. Overalt stiller han seg rolig opp, risser raskt opp sine modeller og rekker smilende frem det ferdige resultat.

Salo Grenning er gravlagt på Nordre gravlund i Oslo. Gravminnet har påskriften Tegneren Pedro.

Kilder og referanser