Den Norske Blyantfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilde av en eske med blyanter fra Den Norske Blyantfabrikk. Bildet er tatt av Kjartan Skogly Kversøy.

Den Norske Blyantfabrikk i Oslo ble stiftet 3. mars 1932 av Jens Hagerup. Selskapet ble registrert i Oslo Handelsregister 12. mars samme år. Jens Hagerup var disponent og eneste styremedlem. I motsetning til det som ofte blir hevdet, så var Den Norske Blyantfabrikk en av flere blyantfabrikker i Norge på 1900-tallet. Tidlig på 1930-tallet ble det faktisk etablert to blyantfabrikker bare i Oslo. De var eid og drevet av to brødre. Den ene broren, Jens Hagerup, eide og drev Den Norske Blyantfabrikk. De andre broren, Aksel Emil Senjen, eide og drev Oslo Blyantfabrikk. Det har også vært hevdet at dette egentlig var to navn som ble brukt om den samme blyantfabrikken. Anders Kristiansen har gjennom et omfattende og systematisk undersøkelsesarbeid vist at dette ikke er riktig. Denne artikkelen bygger i stor grad på utforskningen og kildene til nettopp Kristiansen. Han skriver i et innlegg på bloggen pennenermektigere.no følgende (2022):

I mitt arbeid (...) har jeg opparbeidet meg en omfattende samling av avisutklipp, artikler, annonser om de to brødrene og blyantfabrikkene deres (...), men jeg har ikke funnet en eneste kilde fra deres samtid som antyder at dette var én fabrikk. De er konsekvent oppgitt som to separate bedrifter, de hadde to forskjellige adresser (Den Norske Blyantfabrikk i Trondhjemsveien 139 og Oslo Blyantfabrikk i Karl XIIs gate 7), de ble stiftet på to forskjellige tidspunkter, og avviklet driften på forskjellige tidspunkter.

Jens Hagerups datter, Liv Hagerup, tok over som direktør i 1960. I en periode var hun det eneste kvinnelige medlemmet i Norsk Industriforbund. Liv Hagerup hadde vært ballettdanser, sanger og filmskuespiller før hun overtok som direktør av Den Norske Blyantfabrikk. Jens Hagerup selv hadde også kunstneriske anlegg. Han var forfatter og gav ut seks romaner på 1920- og 1930-tallet, men han ble utestengt fra forfatterforeningen etter krigen ettersom han hadde vært medlem av NS.

Det ble laget blyanter og fargeblyanter i Norge ved denne fabrikken frem til 1972. I 1967 produserte Den Norske Blyantfabrikk cirka 15% av det årlige norske forbruket. De var en av Norges største blyantfabrikanter. Det norske forbruket var i denne perioden på mellom 11-14 millioner blyanter i året. Det betyr at Den Norske Blyantfabrikk årlig produserte mellom 1,6 og 2 millioner blyanter. Anders Kristiansen og Kjartan Skogly Kversøy har gjort et omfattende arbeid i å forske i Norsk industri for blyanter og fargestifter. Det har frem til nylig gjerne vært hevdet at Den Norske Blyantfabrikk var den eneste blyantfabrikken Norge har hatt. Oversikten som har kommet til syne gjennom undersøkelsesarbeidet til Kristiansen og Kversøy viser tydelig at det ikke stemmer. Det finnes en lang rekke bedrifter i Norge som har laget både blyanter, fargestifter og råvarer til slik produksjon. Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk var antagelig den første allerede i 1768 og Den Norske Blyantfabrikk var en av de siste. Den Norske Blyantfabrikk er også de eneste som har maktet å holde produksjonen i gang i 43 år.

Kilder

  • Anders Kristiansen (2022). De to brødrene som startet hver sin blyantfabrikk. pennenermektigere.no [blogg] [1]
  • Handelsregistre for Kongeriket Norge (1932) A/S Den Norske Blyantfabrikk.
  • Øvre Smaalenene (1933, 12. desember). De norske blyanter vinner terreng.
  • Handelsregistre for Kongeriket Norge (1933). Norsk Papir og Blyantutsalg A/S.
  • Bygningsarbeideren (1937, vol. 15, nr. 11). Den nye industri.
  • Handelsregistre for Kongeriket Norge (1937). Oslo Blyantfabrikk A/S.
  • Dagbladet (1942, 07. mars). Hr. Blyanten forteller.
  • Oplendingen (1943, 26. november). Nasjonalsosialister i norsk diktning.
  • Harstad Tidende (1944, 12. april). 90 år.
  • Telemark Arbeiderblad (1945, 03. oktober). Forfattere strøket av Forfatterforeningen.
  • Nordlys (1947, 14. januar). Forfatteren Jens Hagerup.
  • Arbeiderbladet (1951, 03. november). Industribygget på Nedre Sinsen.
  • Norsk trearbeiderforbund (1951). Norsk treindustriarbeiderforbund 50 år.
  • Arbeiderbladet (1957, 18. juni). 25-årsjubileum i blyantfabrikken.
  • Harstad Tidende (1959, 23. september). Senja-væring startet den første blyantfabrikk i Norge.
  • VG (1962, 09. mai). Fra konsertpodiet til direktørstolen.
  • Handelsregistre for Kongeriket Norge (1966). Den Norske Blyantfabrikk A/S.