St. Gudmund kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Gudmund kirke
St. Gudmund kirke Jessheim2.jpeg
Kirken sett fra vest med hovedinngangen.
Foto: Menigheten (2017).
Sted: Jessheim
Byggeår: 2014/2015
Via til: Den hellige Gudmund Arason av Hólar
Kirkegård: Nei
Kirkesamfunn: Den katolske kirke
Bispedømme: Oslo katolske bispedømme
Menighet: St. Gudmund menighet
Arkitekt: LY arkitekter, tidl. Spiss Arkitektur og Plan AS
Teknikk: Støpt, kledd med gråhvit tegl
Materiale: Betong
Tårn: Ja (20 meter)
Kor: i øst
Sitteplasser: 450

St. Gudmund kirke ligger i Holenbrauta 7, rett vest for Jessheim sentrum og er sognekirke for den katolske menigheten på øvre Romerike, St. Gudmund menighet. Kirken ble konsekrert og innviet av biskop Bernt Eidsvig Can.Reg lørdag 4. juni 2016.

Anlegget inkluderer også presteboliger, gjesterom, kjøkken, kontorer og menighetssal/møterom. Kirke- og kontorarealet utgjør 1990 m², mens boligareal utgjør 539 m². Menighetskontorene, to prestekontorer og et møterom ligger til høyre i hovedinngangen. Anlegget har seks møterom, tre i overetasjen og tre i underetasjen som benyttes til katekese og møteaktivitet. Boligområdene ligger i et tilbygg.

Selve kirkerommet ligger rett inn fra hovedinngangen i en øst/vest-akse med koret i øst. Til ventre for koret er en statue av St- Gudmund, og til høyre av Maria og Jesusbarnet.

Kirken har 450 plasser, hvorav 370 i skipet og 80 på galleriet. Kirken har to sakristier, et hovedsakristi og et blomstersakristi. Under kirkerommet ligger menighetssalen som er like stor som kirkerommet og har et stort kjøkken i tilknytning til dette.

Det er daglig messe i kirken, ofte flere pr dag, og de ulike språkene avspeiler menighetens internasjonale sammensetning: norsk, tamilsk, engelsk, vietnamesisk, polsk, arabisk, ukrainisk, kroatisk.

St. Gudmund

Sognet og kirke har navn etter Den hellige Gudmund Arason av Hólar (1161-1237) som også var biskop av Hólar på Island, og også virksom i Norge, og var her i hvert fall i åtte år i Norge. Det ble en viss helgenkult for ham også i Norge, også etter reformasjonen. På Gardermoen ble det reist et kapell viet til Den hellige Gudmund. I 1732 brant kapellet ned på ordre av den protestantiske sognepresten Jonas Rist. På hans dødsdag 16. mars ble det feiret Gudmundsmesse.

Oppkallingen etter ham ble blant annet begrunnet med at «navnevalget St. Gudmund vil ivareta en katolsk tradisjon, og vil gjenreise det nedbrente kapellets ære».

Galleri

Kilder og litteratur


Koordinater: 60.149280° N 11.153269° Ø