Thothal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Thothal(tamil: தொதல்) er en tradisjonell søtsak som er populær i Eelam og Sri Lanka, spesielt under kulturelle arrangementer som bryllup og andre festligheter. Denne mørke søtsaken lages hovedsakelig ved å kombinere kokosmelk, palmesukker, cashewnøtter, kardemomme og rismel. Det antas at retten kan ha kommet til Sri Lanka via Indonesia, og det sies også at den opprinnelig stammer fra Jaffna.

Thothal er kjent som en festlig søtsak og blir laget og delt med familie og venner under feiringer, som bursdager, blant tamiler i Norge. Man kan også kjøpe thothal i tamilske butikker i Oslo. Selv om det kan være utfordrende å finne noen av de tradisjonelle ingrediensene, tilpasser tamiler i Norge ofte oppskriften ved å bruke tilgjengelige råvarer. Mange holder fast ved tradisjonen med å lage thothal hjemme. Noen ganger lages det i store mengder for å deles ut til venner og naboer.

I Indonesia finnes det varianter av sesam-thothal med en annen smak enn de som produseres i Sri Lanka. Thothal, som i Indonesia er kjent som dodol, ble introdusert til Sri Lanka av ulike malaysiske innvandrere. Thothal er en av søtsakene som er sentrale i Sri Lankas islamske matkultur.


Oppskrift:

1. Skyll risen og la den bløtlegges i minst 2 timer.

2. Tørk risen etter bløtlegging og mal den i en mikser til den er helt finmalt.

3. Rasp kokosnøtten og tilbered første, andre og tredje uttrekk av kokosmelken med så lite vann som mulig.

4. Bland finmalt rismel, sukker og kokosmelk i en tykkbunnet kjele, og rør til det ikke er noen klumper.

5. Sett blandingen på middels varme og rør kontinuerlig med en sleiv.

6. Etter omtrent halvannen til to timer vil blandingen begynne å tykne, og olje vil begynne å skille seg ut. Tilsett kardemommepulver, ristede linser og sago, og rør godt.

7. Fortsett å røre kontinuerlig til all olje har skilt seg ut og thothal har tyknet (dette tar omtrent 3 timer).

8. Hell blandingen i en stor tallerken og jevn den ut.

9. Når thothal har kjølt seg ned, eller dagen etter, kan du skjære den i små biter og servere.

Kilde:

https://ta.wikipedia.org/wiki/%E0%AE%A4%E0%AF%8A%E0%AE%A4%E0%AE%B2%E0%AF%8D

Muntlig fortelling [hvem?]

Skjermbilde 2024-10-02 213727.png Thothal er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.