Havnnes handelssted

Sideversjon per 2. okt. 2024 kl. 16:37 av Finnrind (samtale | bidrag) (lenke)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)

Havnnes handelssted ligger på sørspissen av Uløya i Nordreisa kommune i Troms. Det er det eldste bevarte «nessekongesete» nordafjells. Handelsstedet er i sin helhet fredet og samtidig i full drift med fiskeforedling og eksport av tørrfisk.

Havnnes i 1925
Foto: Ukjent
Havnnes. Foto: To-Foto, Harstad

Da Tromsøgodset i 1783 ble delt i tre, fikk Ahlert Hysing den nordre tredjepart av godset (Skjervøygodset). Dette godset ble overdratt til sønnen Johan Hysing d.y. Han ble omkring 1784 gift med Ovidia Fredrikke Kildal, hun var datter av Michael Heggelund Kildal, sogneprest i Sand og senere i Ibestad, og hustru Anne Normann. Johan Hysing døde allerede i 1787 bare 34 år gammel, ekteskapet var barnløst, og enken ble sittende med godset. Ovidia Fredrikke ble andre gang gift i 1793 med Tomas A. Lyng, han mottok den 22. august 1795 kongelig bevilling for å drive handel. De var først bosatt på Rotsund, men allerede før 1800 var ekteparet flyttet over til Havnnes. I 1817 ble Ovidia Fredrikke enke for andre gang, og den etterhvert legendariske «Mor Lyng» mistet alle sine 12 barn i dette ekteskapet før de ble døpt. Historien forteller at hun tok til seg 32 pleiebarn da hun ikke var forunt å ha egne barn. Etter Lyngs død fikk Ovidia Fredrikke den tidligere sorenskriverkontorist Ole Hallen som fullmektig i bestyrelsen av godset, han var gift med hennes brordatter Christianne Dorothea Kildal. Deres sønn Jens Severin Hallen vokste opp som pleiesønn på gården, han var bare 15 år gammel da faren døde i 1830, og i voksen alder ble han sin pleiemors høyre hånd som gods- og handelsbestyrer og regnskapsfører. Etter «Mor Lyngs» død 1848 overtok Hallen som eier av Havnnes, han ble dessuten gift med en annen av gårdens pleiebarn Anne Margrethe Holmboe, datter av Johannes Holmboe, handelsmann i Jøvik, og hustru Maren Anna Normann. Jens Severin Hallen døde allerede 1853, men enken Anne Margrethe forsatte driften. I 1870 ble deres datter Ovidia Fredrikke Lyng Hallen gift med sin fetter Johannes Holmboe Giæver, sønn av handelsmann Jens Holmboe Giæver og hustru Hanna Birgitte Holmboe. Under firma Johs. H. Giæver etablerte hans seg i 1868 som handelsmann på Havnnes, som siden har vært i familien Giævers eie.

Bygningene på Havnnes ble ikke brent under evakueringen høsten 1944, i motsetning til alle andre hus på Uløya. Ved hjemkomsten i mai 1945 ble det funnet plakater med beskjed på tysk om at stedet ikke skulle brennes da det hadde kunsterisk verdi (Künstlerisch wertvoll – daher nicht zerstören! var skrevet med tusj på cellulosepapp –krisetidens kraftfôr.)

Havnnes handelssted er i dag under videre utvikling som aktivt kystsenter med rik historie i kombinasjon med moderne virksomhet. Per 2013 hadde Havnnes om lag 65 innbyggere.

Nord-Troms kystlag

Kystlaget har sin hovedbase på Havnnes. Etter avtale med eier disponerer laget egnet areal i «Gammelbrygga». I forbindelse med Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne har Nord-Troms kystlag adoptert Hamnes handelssted. Kystlaget har planer om sette opp en maritimt og kystrelatert utstilling som viser handelsstedets ulike aktiviteter gjennom hundreåra som postkontor, telegraf, bank, rederi og om sildefiske.

Kilder

  • Coldevin, Axel: Jordegods og storgårder i Nord-Norge. Trondheim, 1943.
  • Friis, Guttorm: Handelsstedet Havnnes, Kongsberg 1987.
  • E-post fra R.M.Jørgensen, Nord-Troms kystlag til Forbundet KYSTEN, 18. november 2013
  • Schilbred, Cornelius Severin Scheel: Slekten Giæver, 1982.
  • Ytreberg, N.A.: Nordlandske Handelssteder, Trondheim 1941.
  • Hjemmesiden til Johs. H. Giæver

Koordinater: 69.788414° N 20.568344° Ø