Brukersamtale:Finnrind

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Velkommen!

Velkommen ombord, Finnrind! Om du ikke har tidligere erfaring med wikiarbeide, så er det lurt å begynne med å se gjennom siden «Hjelp:Om wikien» og å ta en titt via basismanualen eller oversikten over hjelpesidene. Den siste siden viser deg videre til hjelp om spesifikke tema. Ellers er det bare å sette i gang med skrivingen om lokalhistoriske emner, inkludert orienteringsartikler om tilgrensende fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan se om andre har samme interesser, og eventuelt legge inn dine på siden der brukerinteresser og ekspertise (sletta side) er listet opp. Skriv gjerne noen ord om deg selv på din egen brukerside også — da er det lettere for alle oss andre å se hvem du er.

Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no skiller seg ut fra Wikipedia på mange måter. Siden wikien vår fremdeles er på betastadiet, så blir veien i stor grad til mens vi går. Lokalhistorikeres og andre lokalhistorieinteressertes erfaringer, tanker og forslag vil selvfølgelig tillegges stor vekt under prosessen. Lykke til! :-)

Velkommen ombord, Finnrind! Om du ikkje har tidlegare erfaring med wikiarbeid, så er det lurt å begynna med å sjå gjennom sida «Hjelp:Om wikien» og å kike gjennom basismanualen eller oversynet over hjelpesidene. Den siste sida viser deg vidare til hjelp om spesifikke tema. Elles er det berre å setje i gang med skrivinga om lokalhistoriske emne, inkludert orienteringsartiklar om tilgrensande fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan sjå om andre har same interesser, og eventuelt òg leggje inn dine eigne på sida der brukarinteresser og ekspertise (sletta side) er opplista. Skriv gjerne nokre ord om deg sjølv på di eiga brukarside òg — da er det lettare for alle oss andre å sjå kven du er.

Om du skulle vera vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhovudet at lokalhistoriewiki.no skil seg ut frå Wikipedia på mange måtar. Sidan wikien vår framleis er på betastadiet, så blir vegen i stor grad til medan vi går. Erfaringar, tankar og forslag frå både lokalhistorikarar og andre lokalhistorieinteresserte vil sjølvsagt bli lagt mykje vekt på under prosessen. Lykke til! :-)

--

Hyggelig å se deg her! Chris Nyborg (Cnyborg) 22. jun 2008 kl. 22:02 (CEST)

Velkommen ombord! Kan vi vente oss et velkomment skred av Salten- og Helgelandsartikler? :-) Olve Utne 22. jun 2008 kl. 22:54 (CEST)

Ingen stor skredfare er jeg redd, stakk egentlig bare innom for å låne litt tilbake fra dere. Men jeg har forsåvidt planer om å skrive om Løvøy gamle handelssted og det er nok et prosjekt som hadde passet bra inn her ;o) Finn Rindahl 22. jun 2008 kl. 23:31 (CEST)

PD-bilde

Ser bra ut på Commons. Det kunne kanskje være greit med en mal. Muligens er det greieste å ikke knyttet det til en lisens, men å lage en spesialversjon av self. Vi har en slik her, {{Commonsbilde}}, som kan håndtere flere lisenser. Da kan det legges inn url hit slik at det er enkelt å lenke til brukernavn her. Chris Nyborg (Cnyborg) 23. jun 2008 kl. 01:07 (CEST)

Veldig bra jobba!

Hei Finn! Jeg ble strålende fornøyd da jeg så en lang, lang rekke med ditt navn i Siste endringer. Jeg har hørt mye pent om deg, og du lever nå absolutt opp til ditt gode rykte. :) Du har jo fått gjort masse i løpet av 4-5 dager! NLI må helt klart få system på oppfølging av nylig opplastede filer. Utfordringen den siste tiden har i første omgang vært å få tak i noen som både har kapasitet til å følge opp og som har kompetanse på bilder og lisenser. Og slike vokser ikke akkurat på trær. I neste omgang (og det bør ikke bli for lenge til) må dette bli en dedikert oppgave for en av instituttets ansatte. Men her trenger vi, som du har skjønt, opplæring. Mye av det vi gjør og har gjort feil skyldes nok dessverre (eller heldigvis?!) mangel på erfaring og kompetanse. Ellers syns jeg oversikten din over prioriterte oppgaver var veldig ryddig, nyttig og bevisstgjørende. :) Se flere kommentarer på diskusjonssiden. --Marianne Wiig 28. okt 2009 kl. 13:57 (CET)

Hei Marianne, hyggelig å høre at det jeg har gjort blir satt pris på. Også godt å høre at dere har stor vilje til å gjøre bildehåndteringen her enda bedre - det vil være et viktig grep for å sikre godt bildetilfang til prosjektet både i dag, og når wikien forhåpentligvis vokser seg mye større i løpet av de kommende årene. Jeg vil også si at lokalhistorisk wiki er fundamentalt sunn når det gjelder håndtering av bildemateriale. Sammenlignet med mange wikimediaprosjekter er dette et mønsterbruk! Det er lagt opp til gode rutiner, og det skal bare små grep til for å kunne håndtere filopplasting til prosjektet på en helt trygg måte. Selv synes jeg prosjektet virker veldig spennende, og er innstilt på å bruke litt tid på dugnadsarbeid for å få orden på det lille som mangler.
Akkurat nå tror jeg det er viktig å skynde seg litt sakte. Jeg tar et aldri så lite skippertak for å få oversikt over filene som allerede er lastet opp, men utover det er ikke "skippertak" en god måte å håndtere vedlikeholdsetterslep på bilder og annet som allerede er lastet opp. Rydding i gamle opplastede filer krever god kommunikasjon og samarbeid med de brukerne som har lastet opp bildene, etter beste evne og i tråd med gjeldende regler og «bruksanvisninger». Erfaringer fra andre prosjekter har vist at velmenende ryddere lett kan bli oppfattet som urimelig masete og pirkete dersom vi blir for ivrige med å rydde mye fort og effektivt, uten å ha nok hensyn til at lisensiering av media kan være kompliserte og tidkrevende saker. Det som haster mest etter min mening er å få tydeliggjort og/eller etablert gode rutiner for framtidige opplastinger, så tar vi oprydding i gammel moro i ro og mak og på en slik måte at alles interesser blir godt ivaretatt.

Vennlig hilsen Finn Rindahl 28. okt 2009 kl. 18:25 (CET)

Kafe Chez Siri J har flyttet!

Hei Finn :) Jeg har opprettet et samlingssted for bilderelaterte ting, og kommer til aa flytte tingene fra min diskusjonsside dit :) Kanskje er dette også et godt sted for kladdesidene dine etterhvert? Velkommen til mediakafeen etterhvert i alle fall :) Siri Johannessen (Siri J) 30. okt 2009 kl. 14:22 (CET)

Ser bra ut, takk også for velkomst og introduksjon på diskusjonsforumet. Men ikke føl deg for trygg, jeg kommer til å fortsette å spamme diskusjonssiden din med spørsmål om alt jeg lurer på på wikien som ikke er direkte medierelatert, og det er ganske mye... :D Finn Rindahl 30. okt 2009 kl. 14:27 (CET)
Hehe, det er helt ok :) Synes bare det er greit for ettertiden å ta vare på slike mulig policy-relaterte ting på ett sted ;) CU! Siri Johannessen (Siri J) 30. okt 2009 kl. 14:33 (CET)

You have been assimilated?

tja, i alle fall kategorisert som admin ;) Siden du driver med bildene kan det være greit å finne deg også via denne siden ;) Siri Johannessen (Siri J) 30. okt 2009 kl. 17:02 (CET)

Bruk av egne fotografier av åndsverk

Hei : Ser du har et bilde av Roald Amundsen nederst på din huskeliste. Er slik bruk avklart. Jeg er svært interesert i dette temaet. --Ronny Hansen 18. nov 2009 kl. 16:21 (CET)

Slik bruk er nok ikke endelig avklart på dette prosjektet såvidt jeg vet. Når det gjelder tredimensjonale verk som er beskyttet av opphavsrett etter åndsverkloven, som f.eks. statuer, gjelder i regelen samme opphavsrett for avfotograferinger som for selve verket (jfr. §5), og de kan derfor ikke etter retten brukes her selv om du lisensierer ditt fotografi under en fri lisens. Men det kan komme inn flere faktorer - som Commons:Freedom of panorama og Commons:De minimis. Mvh Finn Rindahl 18. nov 2009 kl. 20:04 (CET)

Manipulering av screenshot

Hei Finn Rindahl. Jeg har litt problemer med å finne fram i diskusjonsforumene. Sender denne forespørselen til deg.

http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Bildediskusjon:Vannrenna.jpg

Jeg er usikker på lovligheten av denne kartbruk. Kan noen gi et svar om denne bruk. Hvis det er tvilsomt bør det vel fjernes. Jeg kan tegne et kart selv men det er en mer omstendig jobb. Dette er grunnen til at artikkelen hvor bildet er brukt fremdeles ligger som kladd. --Ronny Hansen 30. nov 2009 kl. 15:43 (CET)

Hei Ronny, dette er nok dessverre ikke tillat - karten fra Finn.no som vannrenna er avmerket på er beskyttet av opphavsrett. Du kan derimot hente et (ikke fullt så godt kart) fra open street map og tegne tilsvarende på det. Finn Rindahl 30. nov 2009 kl. 16:03 (CET)

Mange takk, da vet jeg at den finnes. Hadde laget alternativ løsning, så Bilde:Vannrenna.jpg kan fjernes.--Ronny Hansen 1. des 2009 kl. 23:28 (CET)

OK, da har jeg slettet filen. Finn Rindahl 2. des 2009 kl. 00:17 (CET)

Flere problemer med bilder

Hei Finn! Jeg ser flere problemer forbundet med bilder og mine artikkeler.

På siden Bruker:Ronny Hansen/kladdeside 2 er det 4 bilder jeg selv har tatt.

Jeg har fulgt dette museum gjennom 7 år og historien er som følger. I 2002-2003. var ikke internett bruk definert men i kjølevannet av fildelingsproblematikken og pirat bay har museet nå skjønt hvordan internett virker. De har nå innført ekstra pris for internettbruk og årlig avgift i tilegg. Før min tid som redaktør av slektsveven ble et bilde brukt i en artikkel der. Vurderingen dengang var kanskje omtrent som følger.Det sto ikke noe om internettbruk. Foreningen selger ikke bladet ,altså privat bruk eller en snever gruppe (100 medlemer i snitt) Derimot begynte vi ganske tidlig med å gi ut bladet på internett som pdf verson.

Det har aldri skjedd noe, men nå er nok mulighetene snevret inn ganske voldsomt.

Se denne linken. Nationalmuseet i København.(fotorettigheter) http://www.natmus.dk/sw31288.asp

De private bildene jeg har brukt er ikke særlig bra kvalitet så vi får klare oss med linken til det nederlandske museum. Artikkelen blir kun tekst. Jeg vil helst at du fjerner bildene.

Har du noen kjennskap til følgende spørsmål.


1 Har Lokalwiki noen som forhandler med slike institusjoner om bilderettigheter.
2 Har Lokalhistorisk institutt noen som forhandler med slike institusjoner om bilderettigheter.
3 Har de Norske museer noen som forhandler med institusjoner i andre land om bilderettigheter,eller noe samarbeid.

Desverre for oss frivilige wikianere er dette en stor hemsko. Institusjonene er jo ofte statsdrevet så det burde være folkets eiendom. Men dette er politikk så det er ikke noe tema her.--Ronny Hansen 3. des 2009 kl. 15:46 (CET)