Branestjernsdammen (Eiker)

Branestjennsdammen er en gammel stein- og torvdam i Ullernvassdraget i Øvre Eiker kommune. Den har demmet opp bekken som renner fra Branestjenn og ut i Kolbrekkvannet. Damluka er fjernet, slik at dammen ikke lenger har noen funksjon. I dag ligger den omtrent 40 meter fra det nåværende utløpet av Branestjenn, som har dekket et betydelig større areal i den perioden da vannstanden ble regulert av denne dammen. Damkrona ligger 509 m.o.h., mens normal vannstand i tjernet er 506,7 meter. En lavere oppdemning 60-70 meter øst for hoveddammen har hindret at vannet fikk et nytt utløp i denne retningen.

Branestjennsdammen i oktober 2022.
Foto: Bent Ek.

Beliggenhet

Hoveddammen ligger på skogstykket Mellom-Kolbrekk, cirka 80 meter nordøst for den gamle setervollen Øvrevollen under Gevelt. I luftlinje ligger den omtrent 4,3 kilometer fra bygda og 2,3 kilometer nordøst for Kolbrekkvannet, 700 meter vest for Øyvannet og 1,3 kilometer fra kommunegrensa mot Drammen (tidligere Nedre Eiker).



Historikk

Demningen ble bygd etter at trelasthandler Peder Høegh Smith høsten 1788 kjøpte Branestjenn, som lå i skog som på det tidspunktet var sameie mellom gårdene Skar Skibrekk, Kolbrekk og Gevelt. Smith betalte de sju eierne en engangssum på til sammen 26 riksdaler som ga ham rett til å demme opp tjernet og føre vannet via Kolbrekkvannet til Ullernsagene, som han var eier av.[1]

Demningen var trolig i bruk i nærmere hundre år, men den mistet sin betydning da driften av Ullernsagene gradvis ble avviklet i løpet av 1860- og 70-tallet. I dag er demningen et kulturminne og ett av mange fine eksemplene på stein- og torvdammer fra 1700-tallet på Eiker.

Bilder



Referanser



Kilder




  Branestjernsdammen (Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!