Bybak (løkke i Oslo)

Bybak var en løkke på Bymarka i Kristiania, løkkenummer 369b, 370, kartnr. 53 i 1795.

Piken Anne Pedersdatter fikk i 1752 bevilling på en liten tomt, bygde hus med innhegnet gårdsrom og hage, og kalte det Bybak, «bakken ved byen», etter den bratte bakken fra Skillebekk opp til Petersborg. Et annet navn på løkken er Biebak, som kan ha en annen forklaring: «navnet var formodentlig en oppfordring til den reisende om å ta en pust i bakken – og kanskje et glass før man begav seg innover Munkedamsveien mot byen». Hun døde før 1757, for da solgte enkemannen løkken med en rød og en svart ku og seks geiter til sorenskriver Johan Hiort for 87 riksdaler. Han hadde fått bevilling i 1738 på hele området mellom Filipstad og helt opp til Petersborg, «bare berg og steinrøys».

I 1771 ble Bybak kjøpt av murmester Johan Hesler for 200 riksdaler. Han bygde våningshus med tre værelser og kjøkken, en jernovn, en steinkakkelovn, en kamin og en bakerovn. Dessuten satte han opp vognskur, låve og stall og «atskillige innredninger». Han anla en frukt- og urtehage med to lysthus og to kjeglebaner, murte terrasser og på dem en murt solskive. Kjeglebanene tyder på at Hesler hadde en sommerbevertning på løkken, for kjeglespill var svært populært. Hesler ble beskyldt for å ha gravd leire på naboeiendommen Hjortnes til sitt teglverk på Tjuvholmen.

I 1801 kjøpte kjøpmann Peter Meyer to løkker på i alt 12 mål. Han hadde forretning i Meyergården ved Paléhaven. Etter ham ble løkken delt i to, Nedre Skillebekk til professor Michael Schjelderup og Bybak til konditor Zuwan, som økte løkken og solgte den til skipsreder Jørgen Smith, som bygde et hus med et kirkelignende tårn, kalt Smiths tårn. Navnet Bybak var ikke fint nok, så Smith kalte stedet Rosenborg. Smith kjøpte også løkken Øvre Hjortnes, en beitemark som nå ble bebygd. Villaen hans ble revet i 1959 for å gi plass til Rikstrygdeverket.

Kilde

  • Holden, Finn: Byløkker i Oslo, Oslo 2007.