Bymodellen (Sandefjord)

Bymodellen over Sandefjord, slik byen så ut i 1880, er lagd av Ernst Anker Eriksen (1905–1986) og viser byen med gateløp, bygninger, parker, verksteder og havneanlegg. Til og med transportrenna for isblokker fra Brydedammen og ned til utskipningskaia er utførlig vist. Den gang hadde Sandefjord ca. 3000 innbyggere. Det var en ung by som hadde fått bystatus i 1845.

Bymodell av Sandefjord 1880, med hele byområdet slik det fortoner seg sett fra øst. Laget av kunstner Anker Eriksen.
Foto: Finn Egil Johannessen (1980).
Diplomet fra Anker Eriksen til Henrik Sandberg.

Det var kinosjef og lokalhistoriker Henrik Sandberg og kunstneren Ernst Anker Eriksen (1905–1986) som sammen utformet tanken om en bymodell for Sandefjord. Sandberg hadde god kjennskap til Sandefjords historie. Også Anker Eriksen hadde svært gode historiske kunnskaper, i tillegg til dyktighet innen kunst og formgivning. Han har malt mange bilder med motiv fra Sandefjord, som blant annet henger i Sandefjord rådhus og andre av byens offentlige bygg. Anker Eriksen begynte på arbeidet i låven på Pukkestad gård i 1971. Målet var at byen skulle bli så autentisk og landskapsmessig riktig gjengitt som mulig.

Bymodellen måler 3,35 x 4,75 meter, altså en anselig størrelse, noe som har gjort det vanskelig å få et fast oppholdssted til den. Modellen har vært utstilt flere plasser blant annet i Sandefjord rådhus. Den har også stått mange år på Vestfoldarkivene. Denne tilværelsen har slitt på kunstverket, og derfor er modellen pr. 2024 til vedlikehold og reparasjon. Det arbeides også med å finne et sted der den kan få fast plassering, slik at den kan vises fram til byens befolkning, skoleungdom og turister.

Kilder og litteratur


  Artikkelen inngår i Sandefjord Lokalhistoriske Senters prosjekt på Lokalhistoriewiki. Wikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.