Dal kirke

Dal kirke i Dalsgrenda like øst for Rjukan i Tinn kommune er en langkirke av tre med sitteplass til ca. 200 mennesker.

Dal kirke.
Foto: Roy Olsen (2020).

Kirken nevnes første gang i 1401, og var da en stavkirke som kirkene i Atrå og Mæl. I 1775 ble kirken enten revet eller sterkt ombygget, og flere bygningsdeler, blant annet portalstolpene, ble brukt i den nye bygningen. Den ble oppført i tømmer, uten tårn og hadde små, firkantede vinduer og umalte tømmervegger. Den var også lavere enn dagens kirke.

I 1842–1844 ble kirken igjen ombygget. Den var blitt for liten, og etter tegninger av slottsarkitekt Linstow fikk kirken stort sett den formen den har nå. Han utvidet den mot øst, taket ble hevet og kirken fikk nye vinduer, galleri, tårn, prekestol og alter. Den gamle bygdekirken var blitt forvandlet til empirekirke av Linstow.

Dal kirke mistet sin status som sognekirke da Rjukan kirke sto ferdig i 1915, og fikk betegnelsen kapell. I 1916–1917 var det en ny runde med ombygging, og etter tegninger av arkitekt F. Nicolaisen fikk kirken blant annet nytt sakresti, nye benker og nytt tak og gulv. Noe seinere ble kirkegården utvidet til omtrent dobbelt størrelse.

Etter at Tinn kommunestyre i 1960 bevilget 81 000 kr til restaurering av Dal kirke, ble prosjektet startet opp under ledelse av førsteantikvar, senere riksantikvar, Stephan Tschudi-Madsen med Ragnar Nilsen som utførende arkitekt. Det var klart at det måtte være empirekirkens arkitektoniske helhet man måtte søke tilbake til, men samtidig arbeide inn og stemme sammen alle spor fra den eldre kirke. Innenfor denne rammen ble Dal kirke restaurert. Gamle farger ble kalt fram, gallerier avdekket og himlingen avlutet. Gamle dekorasjoner trådte fram igjen, korpartiet ble rekonstruert og alterpartiet ført tilbake, alt i Linstows ånd så langt det lot seg gjøre. 8. desember 1962 ble den nyrestaurerte kirken gjenåpnet og vigslet av biskop Kaare Støylen. Åpningen ble sendt som innslag på Dagsrevyen i NRK fjernsynet.

Kirken har to klokker fra middelalderen. Gjennom årene har kirken hatt tre orgler. Det eldste ble skiftet ut med et innkjøpt brukt orgel i 1956. I forbindelse med restaureringen i 1962 var det et sterkt ønske om nytt orgel, men midler til dette kom først på plass i 1967. Orgelet ble bygget av J. H. Jørgensen Orgelfabrik og ble innviet 23. april 1967. Krusifikset fra stavkirken er delt i to; korset befinner seg på Tinn Museum og kristusfiguren i Universitetets Oldsaksamling. Kunstneren Olav Bitustøyl fikk i oppdrag å lage en kopi av krusifikset til den nyrestaurerte kirken.

Kilder

  • Einung, H.H.: Tinn gjennem 100 år, 1837–1937.
  • Einung, H.H.: Tinn soga band I, Rjukan 1926.
  • Hope, Ulf og Berntsen, Per: Kulturminner i Tinn. Utgitt av Per Berntsen i 1999.
  • Henriksveen, Herman (red.): Kirker i Telemark. Flora forlag, Stathelle 1986.
  • Holand,Johan E. (red.): Bygd og by i Norge, Telemark. Gyldendal 1975.
  • Rjukan Arbeiderblad: Dal kirke er ingen gåte lenger. 2. november 1960.
  • Tschudi-Madsen, Stephan: Linstows kirker i Tinn". Artikkel i to deler i Rjukan Arbeiderblad 26. og 27. mars 1963.
  • Rjukan Arbeiderblad: Div. artikler.


Koordinater: 59.88289° N 8.67497° Ø