Enebakkmadonnaen

Enebakkmadonnaen er en statue av Jomfru Maria fra Enebakk kirke. Den er datert til ca. 12301250. Statuen er i eik, og var opprinnelig bemalt. Bare litt rødfarge på kappa er bevart. Høyre arm mangler, og kappa er noe skada. Statuen regnes som et hovedverk i østnorsk unggotikk. Madonnaen er utstilt i Middelaldersalen på Historisk museum i Oslo.

Enebakkmadonnaen er utstilt på Historisk museum i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2013)
Kopi av Enebakkmadonnaen i St. Olav domkirke i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Statuen forestiller Jomfru Maria som sitter på en tronstol med Jesusbarnet på fanget. Hun har en lav liljekrone på hodet, og det antas, basert på lignende statuer, at hun holdt et liljescepter i høyre hånd. Lilja er et vanlig symbol på renhet og uskyld, og derfor også et symbol for Maria. Draktas utforming er inpirert av engelsk 1200-talls skulptur.

I den katolske St. Olav domkirke i Oslo står en kopi av statuen, laget av Petter C. Omtvedt og satt opp i 1997. På denne er den manglende armen tilføyd ut fra formen på lignende statuer, og den er bemalt. Rødfargen er hentet fra statuen, mens de andre fargene er basert fargebruken på lignende statuer og malerier. I tillegg til at Enebakkmadonnaen har en krone på hodet er statuen i St. Olav også kronet i en seremoni. Det er i Den katolske kirke ikke uvanlig at Mariastatuer får en krone satt på som en æresbevisning, og når statuen allerede har krone blir den nye krona gjerne hengt over den.

Maria av Enebakk hedres også i Mariaholm kapellMariaholm kurs- og konferansesenter i Spydeberg.

Kilder

  • Horgen, Randi (red.): Middelaldersalen i Historisk Museum i Oslo, Universitetets kulturhistoriske samlinger, Oldsaksamlingen, Oslo 2000
  • Sankt Olav katolske domkirke på «Norske kirkebygg»