Herøyakanalen (Porsgrunn)

Herøyakanalen er en 450 meter lang tunnelkanal som går fra Gunnekleivfjorden i øst til Frierfjorden i vest, og slik adskiller halvøya Herøya fra fastlandet.

Kanalen sett mot tunnelen, fra tiden den ble bygget.

Kanalen ble gravd i 1953 av Norsk Hydro for å få bedre vannsirkulasjon i Gunnekleivfjorden da denne etter hvert fikk svært dårlig vannkvalitet som følge av Hydros industrivirksomhet på Herøya.

Gunnekleivfjorden har bare et trangt naturlig tilsig fra Porsgrunnselva i nord, rett før denne munner ut til Frierfjorden. Det var tidligere en lite sund, kalt Rolighetssundet, mellom den nordre tippen av halvøya hvor Nicolai Benjamin Aall (1739–1798) etablerte lyststedet «Roligheden», og resten av halvøya. Dette ble fylt igjen under andre verdenskrig, og bidro nok til at vannkvaliteten i Gunnekleivfjorden stadig ble dårligere. Kanalen drener vann til og fra Frierfjorden til Gunnekleivfjorden i sør. Etterhvert ble også Frierfjorden svært forurenset, særlig av utslipp av dioksiner fra magnesiumsfabrikken på Herøya fram til denne ble lagt ned i 2001, og i 2006 ble også omsmelteanlegget for magnesium stengt ned.

Kanalen sto ferdig 20. november 1953. Totalt er den 450 meter lang, hvorav 131 meter er tunnel som er opplyst for småbåttrafikken. Den har en dybde på 2,2 meter, bredden er 7,5 meter i skjæringene og 6,7 meter i tunnelen, som har en høyde under tunneltaket på 3 meter. Axel Auberts gate krysser kanalen over tunnelen. Fjordgata krysser kanalen på bru lenger øst.

Kanalen ble gravd ut fra Gunnekleivfjordens sørvestlige hjørne og derfra videre i sørvestlig retning til Frierfjorden.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.1128° N 9.6424° Ø