Jakkfrukt

Jakkfrukt eller palaappazham (tamilsk: பலாப்பழம்) er frukten fra jakktreet, som finnes utenfor mange hjem i Eelam. I Norge kan man få kjøpt både frukt og frø fra jakktreet. Når det er sesong for jakkfrukt, selges hele frukten, mens den på andre tider av året er å få kjøpt hermetisk. Jakkfrukt, mango og banan er de mest sentrale fruktene for tamiler. De kalles med en fellesbetegnelse mukkanikall på tamil.

Et særtrekk ved jakktrær er at de bærer frukt fra bunnen av stammen til toppen. Fruktene kan veie mellom 5 og 30 kilo og har et ytre, piggete skall. Jakkfrukten er rikt på vitaminer, men har også svært høyt fruktsukkerinnhold.

I tillegg til i mat blir jakkfrukt brukt i tilbedelsesritualer i tamilske templer i Norge på bestemte tider av året.

Matkultur

I Eelam-tamilenes matkultur blir jakkfrukt ofte kombinert med retter som puttu og rotti. Det er vanlig å spise denne kombinasjonen til både frokost og kveldsmat. Av umoden jakkfrukt kan man også lage karri, som er populært blant tamiler fra Eelam. Den modne, søte jakkfrukten spises gjerne også alene. Frukt som dyrkes i tørre områder, anses som spesielt velsmakende. En av jakkfrukt-typene, "kulan-palam", er så myk at den ikke kan plukkes med hendene. Denne varianten er svært søt, nesten som honning.

Det ytre skallet av jakkfrukten inneholder hundrevis av gule, saftige frø, som er myke og søte. Disse kan kokes i vann, stekes i olje eller knuses for å lage søtsaker. De brukes også i supper eller sammen med andre retter, som for eksempel jakkfruktkarri.

Jakkfruktens ytre skall brukes ofte som mat til husdyr som kyr og geiter.

Religiøs og kulturell betydning

I tamilske shivaistiske religiøse seremonier brukes jakkfrukt ofte som offergaver til gudene, noe som gir frukten en spesiell betydning i tilbedelsen.

På grunn av jakkfruktens størrelse fremmer den fellesskap, da det er vanlig å dele den med naboene.

Kilder og litteratur


  Jakkfrukt er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.