Jan Thoresen

Jan Henry Thoresen (født 30. september 1944 i Larvik) er vokalist, musiker (fløyte, klarinett og saksofon), komponist, tekstforfatter, dirigent og radioprogramleder. Foreldrene var Sverre Andreas Thoresen og Elsa S. f. Sørensen. Begge var fra Larvik. Jan Thoresens barndomshjem fra 1947 var «Eidro», bruksnummer 85 under gården Anvik Østre. Han bodde senere i Stavern og på Ski. Jan Thoresen var første gang gift med danselærer Vivi, f. Hillmann fra Oslo, bosatt i Larvik, og andre gang med psykolog Elisabeth Grindheim fra Bergen. Hun døde i 2014.

En ung Jan Thoresen.
Foto: Nasjonalbiblioteket

Som tekstforfatter har Thoresen har blant annet gitt norsk språkdrakt til Vera Lynns store slager «We'll Meet Again» («Vi sees igjen»).

I 1968 ble han dirigent for aspirantkorpset til Larvik Skolekorps. Thoresen var fast dirigent for Sporveismusikken i Oslo 2002–2019. Der var han en ildsjel og drivkraft.

Thoresen var ansatt som programsekretær i musikkavdelingen i NRK 1981–2020. Han har vært programleder for en rekke musikkprogrammer på radio, blant annet «Swingfot» og «Plateplukk» (begge sammen med Helge Lindeman), «Countryloftet», «Den vil jeg høre igjen» samt «Jan Session».

De første årene som musiker

 
En ung Jan Thoresen med klarinett.
Foto: Nasjonalbiblioteket

Thoresen var som treåring med i Langestrand barneteater, som ble ledet av fru Hinna, og sang visen «Se maler'n» på Festiviteten. Han spilte klarinett i åtte år i Larvik Guttemusikkorps. Deretter ble det Larvik Ungdoms Musikkorps.

I 1959 spilte Per Museths orkester på Farris Bad. Gjestesolist var den amerikanske saksofonisten George Johnson. Thoresen fikk lov til å være med og spille, og det skjedde ofte (Han var på den tiden 14 år!). Hver gang Thoresen kom, stoppet George den melodien de spilte og satte i gang med «Little man you've had a busy day». Da klokken nærmet seg 23, ble Jan hentet inn til direktør Helgevolds kontor, hvor han fikk 50 kroner mot å kvittere for «diverse utført hagearbeid» (Det var mye penger den gangen).

Losje Bøkens Krone holdt møte 15. mars 1960. Etter saksbehandlingen var ungdommene i ilden, med Jan Thoresen, Tore Hansen og Tor Asker som ansvarlige. De hadde et variert og morsomt program med skjemt og alvor. Da Losje Bøkens Krone hadde åpent møte i Godtemplarlokalet 28. september 1960, var Thoresen med på underholdningen gjennom å spille klarinett. I 1960 spilte han også klarinett i Sandefjord Jazzklubbs orkester.

I 1961 dro Thoresen til Värmland i Sverige, hvor han ble medlem av Bosse Lehrsjö's orkester, som spilte til dans rundt om i Värmland og Dalsland. Thoresen ble av svenske aviser omtalt som «vidunderbarn på klarinett.

Ungdomsgruppa til Larvik Turns friidrettsgruppe holdt et møte 17. januar 1962, hvor det var underholdning og musikk med Thoresen og tryllekunstneren «Melini». Thoresen var én av amatørene, som var oppe og «blåste» under jazzkvelden på Calle 13. februar 1962. Østlands-Postens medarbeider skrev følgende i referatet, som stod på trykk i avisas utgave dagen etter: «Skal man rose noen spesiell så må det bli Leif Larsen som bidro med både sang, trommer og tenorsaks, og Jan Thoresen på klarinett. Begge disse karene fikk et riktig tak på tilhørerne, og spilte både med «futt og tæl», som en sa.» Det ble 31. mars 1962 holdt premieutdeling i restaurant Greven etter at kretslosje Nesjars kunnskapstevling var avsluttet. Det var dans til Berntsens trio med Thoresen på klarinett.

I 1962 spilte også Thoresen saksofon i det nystartede Larvik Storband. Han var profesjonell musiker i Johnny Schills orkester 1962–1964. Senere ble det ett år med David Pringle på Caravelle på Fornebu. I 1966 spilte Thoresen sammen med Yngvar Sofiendal på Hotell Bristol i Oslo. Thoresen kom så tilbake til Caravelle. Han gikk i tre år på orkestermusikk-linjen ved Musikkonservatoriet i Oslo. Thoresen ble ansatt som musikklærer ved Romberggata skole og Mesterfjellet skole. Han var lærer i Skien og Porsgrunn, og da satt han som soloklarinettist i Skien orkesterforening under dirigent Kristoffer Kleive. I 1969 var Thoresen solist i Carl Maria von Webers 1. klarinettkonsert. Senere arbeidet han som musikklærer ved Bugården skole i Sandefjord fram til han i 1972 ble heltidsmusiker.

Musikerkarriere 1968–

 
Jan Thoresen med saksofonen.
Foto: Stilt til disposisjon av Sporveismusikken

Han var medlem av larvikskvartetten Harmony Four, som i februar 1968 begynte å spille på restaurant Calle.

Vinteren 1968 spilte bandet Melody Five på Villa Farris. Da kom Thoresen innom og spurte trompeteren Tor Magnus Pedersen om det var mulighet for ham å få en plass i bandet, men fikk til svar at man hadde saksofonisten Kjell Svanvik. Pedersen svarte Thoresen at Melody Five skulle spille på Calle i juli/august og trengte en stand in på trommer for Per Thorstensen, som var opptatt med husbygging. De ble enige om at Thoresen tok sommerjobben. Han begynte på trommer og vokal, men etter hvert overtok Kjell Svanvik trommene, mens Thoresen spilte tenorsaksofon og klarinett. Bandmedlemmene av gruppa ønsket å ha Thoresen med videre på tenorsaksofon, klarinett og som vokalist. Kjell Svanevik sluttet og Thorstensen kom tilbake på trommer. Melody Five ble kåret til beste gruppe under vestfoldmesterskapet i pop, som ble holdt i Tønsberg 26. februar 1970. Melody Five spilte – under navnet Martin Ljungsmenn på Martin Ljungs sommerrevy på Hotel Klubben i Tønsberg i 1970. Den første uken i august 1970 spilte bandet på Vestfoldutstillingen under dette navnet, fordi Ljung også underholdt. Deretter gikk man tilbake til Melody Five og resten av året spilte man under dette navnet.

I artikkelen „Melody Five” har blitt til „Martins Ljungmenn”, som stod på trykk i Østlands-Postens utgave 6. juli 1970, ble Thoresen benevnt som gruppens leder. Tor Magnus Pedersen fortalte følgende 25. oktober 2021: «JT hadde skrevet de fleste musikkarrangementene for band og vokalister, slik sett fremsto han som gruppens leder (ref ØP) og selvsagt under forestillingene. Ingen tvil om at JT var et viktig medlem i bandet, utdannelse og erfaring som han hadde. Men internt hos oss var han et særs dyktig medlem. JT satset mot en proffkarriere, og bandet hadde mange tilbud for en slik karriere, men det passet ikke oss andre.»

Ved årsskiftet 1970/1971 tok Pedersen permisjon på grunn av familiære forhold. Medlemmene hadde kjørt steintøft i en del år. Melody Five gikk i hvilemodus. Thoresen satte høsten 1971 sammen dansebandet Je t'aime, som – foruten ham selv – bestod av musikere fra Sandefjord og Herøya.

Under Larviks dag på Vestfoldutstillingen 13. august 1971 ble Reidar Thommessens nykomponerte «Larviksvalsen» presentert av en trio med Thoresen som vokalist. Sandefjord Teaterforening oppførte 1. desember 1971 barnestykket Kari, Mari og prinsen. Thoresen var kapellmester for et lite orkester, som spilte under forestillingen. Musikkens venner inviterte 5. desember 1971 til matiné i Munken. The Swinging Five, som ble ledet av Thoresen, var tredje deltakergruppe.

I 1972 ble han medlem av Kjell Karlsens orkester og musiker på heltid. Østlands-Posten kunne som første avis meddele 28. juni 1975 at Thoresen sluttet hos Kjell Karlsen, fordi han ville bruke mer tid på familien.

Thoresen ble senere ansatt som musiker ved Oslo Nye Teater, hvor han blant annet skrev musikk til William Shakespeares Kjøpmannen i Venedig – som hadde premiere 24. januar 1980 – og eventyrstykket Grimsborken for Det nye teaters dukketeater. Det hadde premiere 18. mars 1986. Ved siden av full jobb på Oslo Nye Teater tok Thoresen også musikk hovedfag ved Universitet i Oslo.

I 1980 spilte han inn Gulljenta vår (en hyllest til Bjørg Eva Jensen fra Larvik, som vant 3000 meter på skøyter under vinter-OL i Lake Placid 1980) på en singleplate. Melodi og tekst ble skrevet av Fredrik Friis.

I programposten For små og store, som ble sendt på NRK radio 3. mai 1980, leste skuespilleren Helge Reiss det kinesiske musikkeventyret Lyktefesten. Thoresen hadde til dette skrevet musikk med «kinesiske» klanger, som ble framført av ham selv og Kåre Grøttum på rørfløyter, klarinett, marimba, gonger, fingercymbaler og rørklokker.

I 1980 ble Thoresen medlem av Finn Eriksens orkester, der han var vokalist, spilte flere blåseinstrumenter og var ansvarlig for en rekke av arrangementene. Thoresen skrev i 1982 moderne arrangementer til kjente salmetoner for «Sekstetten» fra Larvik Ungdoms Musikkorps. Under «Bøkejazz ’90» i Larvik 27. mai 1990 opptrådte Thoresen og hans kvartett Oo-oo-bee-doo. Da Larvik Ungdoms Musikkorps feiret sitt syttiårsjubileum med en konsert på Munken 14. april 1991, var Thoresen én av solistene. Østlands-Postens medarbeider, Dag Gjærum, skrev i avisas utgave av 15. april 1991, at Thoresen trollbandt alle med soloinnslag både på klarinett, saksofon og sang. Videre skrev Gjærum at det var ikke så mange musikere i Norge som var så allsidige som ham og som framførte sitt stoff med en slik lekende eleganse.

Norsktoppen

Tittel Tid på Norsktoppen Høyest plassering Dato for høyest plassering Artist
«Håvard Hedde» 14. april–23. juni 1973 1 21. april 1973 Jan Thoresen
«Sett en blomst i karmen» 7. juli 1973–25. august 1973 1 7. juli 1973.
«Norway John» 19. januar 1974–26. januar 1974 9 19. januar 1974.
«En luftseilas» 9. februar 1974–2. mars 1974 7 9. februar 1974 WeBe Karlsen og Jan Thoresen
«Fjellsangen» 5. september 1975 10 5. september 1975 Jan Thoresen
«Gjetervise» 12. desember 1975–19. desember 1985 8 12. desember 1975 Jan Thoresen & Christopher Bean .
«Tviddelidi» 2. juli 1976–30. juli 1976 7 2. juli 1976 Jan Thoresen
«Torsdag kl. 15.25» 12. november 1976–19. november 1976 8 12. november 1976

TV-opptredener (i utvalg)

Talent 68

Han var én av ti personer, som ble tatt ut til å delta i finalen til NRK-programmet Skru pås sangkonkurranse Talent 68. Thoresen framførte som femte deltager «Shadow of Your Smile». Finalen ble sendt parallelt på radio og TV 8. november 1968. Lydbåndet, som Thoresen hadde sendt inn, var fire år gammelt og var for så vidt bare en stemmeprøve, som han fikk gjort hos Arne Bendiksen. Thoresen hadde den gang fått låne hans studio mot at han skulle hjelpe til med en plateinnspilling.

Thoresen fikk 132 poeng og kom sist. Journalist Elin Evensen skrev i Østlands-Postens utgave 9. november 1968 at han kanskje hadde kommet høyere opp på listen, dersom juryen ikke bare hadde bestått av ungdommer. Hun mente at Thoresens valg av «Shadow of Your Smile» ikke var av den sorten som de unge satte mest pris på, men at han hadde en fin stemme. Musikeren Leif Larsen mente at Thoresen var blitt bortdømt. Han uttalte til Østlands-Posten at det var helt borte i veggene galt å dømme ham til en tiendeplass. Larsen syntes at Thoresen musikalsk sett lå meget høyt, ja foran de fleste i konkurransen, og at en tredjeplass ville ha vært mer naturlig.

Torsdagstoner

I programmet Torsdagstoner, som ble sendt på NRK Fjernsynet 29. november 1973, møtte seerne Kjell Karlsen og hans orkester i et sydlig miljø. Vokalister var Webe Karlsen og Jan Thoresen. På repertoaret stod blant annet «Slik gikk det til da farfar var ung» og «Norway John», som begge ble framført av Thoresen.

Melodier fra 40-50-60-tallet

I dette programmet, som ble vist på NRK Fjernsynet 12. september 1974, framførte Kjell Karlsens orkester med vokalistene Bente Brønmo og Jan Thoresen melodier fra forgangne år.

Idrett

Han fikk en tredelt førsteplass i høyde under idrettsstevnet – med 256 deltakere – for elever ved Romberggata og Langestrand skoler, som ble avholdt på Lovisenlund stadion 19. september 1956.

Diskografi

Singler

Tittel Opphavspersoner Artist Platemerke og katalognummer Utgivelsesår Merknad
Visjoner
Håvard Hedde
Kjell Karlsen/Fredrik Friis
Norsk folketone – arr.: Kristian Lindeman
Jan Thoresen og Kjell Karlsens orkester Polydor 2052.051 1973
Sett en blomst i karmen (Tie a Yellow Ribbon)
Et kort sekund (Danny Boy)
Irwin Levine–L. Russell Brown/Kari Neegaard
Trad. – arr.: K.P. Knudsen/Kari Neegaard
Jan Thoresen Polydor 2052.066
Si har noen sett min kjære Ann Kathrin (Say, Has Anybody Seen My Sweet Gypsy Rose)
Norway John
Irwin Levine–L. Russell Brown/Kari Neegaard
Robert Normann/Fredrik Friis
Jan Thoresen Polydor 2052.080
Tviddelidi (Shiddle-Ee-Dee)
Hei du, ha det så bra
Paul Vance–Lee Pockriss/Jan Thoresen
Jan Thoresen/Mønson
Jan Thoresen CBS 81 244 1976 Prøve fra Jan Thoresens LP Veidemann
Ikke for salg
Gulljenta vår
(B-siden med Glenn Tharaldsen)
Fredrik Friis Jan Thoresen med Glenn Tharaldsen og Tor Welos orkester Maestro MS 00127 1980

LP-plater

Tittel Artist Platemerke og katalognummer Utgivelsesår
En blomst i karmen Jan Thoresen Polydor 2382 040 1973
Spanske øyne Kjell Karlsens orkester med Jan Thoresen og We Be Karusell 2915 048 1973
Skillingsviser Jan Thoresen/Astrid Olsen CBS 80873 1975
Veidemann Jan Thoresen CBS 81244 1976

Utgående lenker

Kilder