Jens S. Gynnild
Jens Sivertsen Gynnild (født 27. oktober 1905 i Soknedal, død 8. januar 1943 på Trondheim sykehus) var lærer.
Han var sønn av Emilie Jensdatter Fossum og Sivert Bryngelsen Gynnild. Gynnild tok lærerutdanning ved Hamar lærerskole fra 1923 til 1926. Før lærerskolen gikk han ett år på Gauldal folkehøgskole, nå Trøndertun folkehøgskole på Melhus.
Etter endt utdanning vendte han tilbake til heimbygda og arbeidet i ulike vikariater og tilkallinger ved skolene der. Det var stor arbeidsledighet blant lærere i denne tida, og han måtte i mange år nøye seg med vikariater og årsengasjementer rundt om i Gauldalen. I 1936 ble han ansatt ved Hommelvik sjudelte skole, en stor skole med flere lærere. En av kollegene hans der var Leif Halse, mannen bak «Vangsgutane». Han var også formann i Malvik lærerlag.
I 1938 tok han et stort valg og flyttet til Tranøy kommune på Senja. Han var lærer der fra oktober 1938 til mars 1940. Han underviste ved Aa og Lanes skoler. På nyåret i 1940 gikk ferden videre nordover til Storekorsnes skole i Talvik kommune, nå Alta. Der var han da tyskerne okkuperte Norge. Tyskerne bygde et kystbatteri på Storekorsnes, og Jens fikk oppleve okkupantene på nært hold. Han var nysgjerrig på arbeidet med kanonen, og tok noen bilder. Det førte til at han ble arrestert, men heldigvis slapp han unna etter kort tid. Han avsluttet i Talvik og reiste heim til Soknedal våren 1942 for å ta over en lærerstilling i heimbygda.
Ut over sommeren ble han dårlig, og etter hvert ble det konstatert at han hadde pleuritt. Han ble lagt inn på Trondheim sykehus i september 1942 og døde der like over nyttår i 1943. Han etterlot seg en sønn.
Jens Gynnild var opptatt av bygdeungdommens kår og muligheter, og støttet ivrig opp om ungdomslagsbevegelsen og folkehøgskolene. Han har blitt omtalt som en annerledes lærer av de som kjente han. Han engasjerte seg sammen med elevene og brukte elevaktive undervisningsmetoder.
Kilder og litteratur
- Kunnskap formidlet muntlig i familien
- Samtaler med mennesker på Senja og Storekorsnes som kjente han, eller der foreldrene hadde han som lærer
- Etterlatte papirer, brev og notater
- Nasjonalbiblioteket, aviser og tidsskrifter
- Haukdal, Jens: Busetnad og folkeliv i Soknedal : gard og grend. I, 1971
- Digitalarkivet
- Olsen, Eilif A.: Ole Paulsen Slekta – familiebok fra Altafjorden gjennom 200 år
- Digitalarkivet, kirkebøker og folketellinger
- Statsarkivet på Hamar