Kaptein Sabeltann

Kaptein Sabeltann er en fiktiv karakter i en sjørøververden skapt av låtskriver og forfatter Terje Formoe (f. 1949). Formoe skrev det første manuset til Kaptein Sabeltann i 1989, og stykket hadde premiere i Kristiansand Dyrepark i 1990. Sjørøververdenen har siden utviklet seg til et forretningskonsept med utgangspunkt i teaterforestillingene på Dyreparkens amfiscene Kjuttaviga. Fram til 2019 hadde fornøyelsesparken solgt 1.8 millioner billetter til forestillingene, og aksjeselskapet Kaptein Sabeltann hadde i 2021 en omsetning på 8 millioner kroner.

Kaptein Sabeltann i Kristiansand dyrepark 2021.

Karakteren Sabeltann er kaptein på skuta Den sorte dame, som er bygd av Risør Trebåtbyggeri, og som besøkende i Dyreparken kan dra på tokt med. Sabeltann er hovedkarakteren i teaterforestillingene og i bøker, sanger, filmer, tv-serie, videospill og annet produsert av Kaptein Sabeltann AS.

De første årene var det Formoe selv som spilte Sabeltann. Fra 2024 spilles karakteren av Pål Christian Eggen. Med unntak av ett år, har Kaptein Sabeltann vært tilstede i Dyreparken, både i forestillingene og som vandrende attraksjon blant publikum.

Fortellingenes innhold

Fortellingene om Kaptein Sabeltann har forskjellig innhold med noen fellestrekk. Hovedkarakteren er alltid Kaptein Sabeltann, en småskummel, men klok og god piratkaptein, som er i lag med sitt mannskap fra Den Sorte Dame. I sentrum av fortellingene står en utfordring eller et eventyr som Kaptein Sabeltann og hans pirater må fullføre. Ofte handler utfordringene om å finne en skatt som det står en fiende eller hinder i veien for. Andre karakterer som ofte dukker opp i historiene ved siden av Kaptein Sabeltann er Langemann, tvillingene Pelle og Pysa, Pinky, den unge Benjamin og Grusomme Gabriel som ofte er fortellingenes antagonist.

De mest populære fortellingene i Kaptein Sabeltanns univers er "Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama", "Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant" og "Kaptein Sabeltann og grusomme Gabriels skatt". De gjenspeiler den generelle strukturen til alle fortellingene om Kaptein Sabeltann.

Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama

For første gang gitt ut i 1989, kom ut som kinofilm i 2014. Fortellingen handler om et oppdrag der Sabeltann og hans mannskap skal finne skatten i Lama Rama. Kongen til Lama Rama inviterer dem til å lete etter den forsvunnene skatten. Når de finner skatten, er den beskyttet. De får hjelp av innbyggere til øya for å kjempe mot den onde piraten Pinky som også leter etter skatten. I løpet av fortellingen finner de ut av hemmeligheten bak den mistede skatten. Fortellingen slutter med at de er i stand til å gi skatten tilbake til kongen av Lama Rama og å bekjempe Pinky.[1]

Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant

I denne fortellingen leter Kaptein Sabeltann og sitt mannskap etter en magisk diamant. Diamanten sies å ha magiske krefter som gjør eieren utrolig rik og innfri ønsker. Kaptein Sabeltann er ikke den eneste som leter etter diamanten og må bekjempe en ond mektig trollmann ved hjelp av Rosa, som har en spesiell tilknytting til diamanten. Til slutt klarer de å bekjempe antagonisten. Når de kommer hjem med diamanten innser de at den virkelige skatten var vennskap og lojalitet. Denne fortellingen ble laget til en animasjonsfilm i 2019.[2]

Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt

Kaptein Sabeltann får et kort som leter til skatten til den onde piraten "Grusomme Gabriel". Kortet sies å være forbannet og Sabeltann i lag med sitt mannskap må navigere gjennom farlige vann for å nå skatten. De møter forskjellige hinder, som sjømonstre og stormer. Blant hindrene er også den mystiske øya som ser ut til å være hjemsøkt av ånden til selve Grusomme Gabriel. De bekjemper også Pinky som hadde gjømt seg på Den Sorte Dame for å finne skatten selv. De klarer å hente skatten og finner ut at det viktigste på turen er vennskap og det å jobbe i lag.[3]

Barneklassikerens utvikling

1989-1994 Vellykket oppstart

Allerede fra 1984 jobbet Terje Formoe som markeds- og underholdningssjef i Dyreparken. Da han skrev det første manuset til Kaptein Sabeltann var det derfor åpenbart at stykke skulle vises i Dyreparken. Den første fortellingen het Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga. Kristiansand Dyreparkens ledelse var enig i samarbeidet og premieren fant sted den 9. juli 1990. Allerede dagen etter fikk forestillingen positiv omtale i Fædrelandsvennen, Dagens Næringsliv og Agderposten. Raskt ble Kaptein Sabeltann til en stor attraksjon og stykket ble utvidet med bedre kostyme og kulisse.

I 1992 ble sangene publisert på TV, CD og kassett. CDen ble den mest solgte i Norge i 1993 med rundt 90.000 eksemplarer.

De opprinnelige skuespillere som var viktigst for forestillingene var Svein Haagensen som jobbet med regi og spilte sjømann Ruben og Maga Kahn, Linda Rørklep i rollen til Tante Bassa, Ingolf Karinen, Janne Formoe som Sunniva og Morten Usterud som Pinky.

I 1994 vant Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttviga Spellemannprisen for beste barneplate.[4]

1995 Konflikt

I dette året ble det trøbbel i Kjuttaviga. Fædrelandsvennen ga ut en artikkel som ble publisert uten avtale med Terje Formoe. Artikkelen diskuterte pengefordelingen mellom Formoe og Dyreparken og gjorde det tydelig at Myhre, Dyreparkens Direktør, ikke var fornøyd med den daværende situasjonen. Artikkelen diskuterer detaljert Formoes finansielle situasjon, akkurat hvor mye skatt han betalte og at Dyreparken jobber med finne noen andre for hans stilling som underholdningssjef. At Formoe sitt perspektiv ikke ble en del av artikkelen kommenteres knapt med "Det lyktes ikke Fædrelandsvennen å komme i kontakt med Terje Formoe i går."[5] Artikkelen setter Formoe tydelig i et dårlig lys når det gjelder samarbeidet med Dyreparken og dens nye toppsjef Edvard Moseid.

Artikkelen brøyt med samtidig tilsvarsrett, en av de mest grunnleggende rettene i avtalen mellom Formoe og Dyreparken. Etter en langvarig mediekrig dro Terje Formoe med Kaptein Sabeltann fra Dyreparken. Dyreparken åpnet en ny sjørøverforestilling kun dagen før Kaptein Sabeltann dro til Aker Brygge i Oslo og etterpå hadde et midlertidig bosted i AskerHvalstrand. Dette året viste det Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt.

For Dyreparken var dette et vanskelig år med 18 millioner kroner i underskudd og 64000 mindre besøkende enn det var i året før. Derfor inviterte Dyreparken Kaptein Sabeltann tilbake med en ny avtale. Terje Formoe bestemte seg i høst 1995 nølende til et videre samarbeid med Kristiansand Dyreparken.[6]

 
Kaptein Sabeltann 2021

1996-2019 Konsolidering og vekst

Fortellingen som dannet oppstarten til et nytt samarbeid mellom Kaptein Sabeltann og Dyreparken var Kaptein Sabeltann og jakten på Den Magiske Diamant. I sommeren 1996 kom ut første film om Kaptein Sabeltann, som førte til voksende nasjonal oppmerksomhet. Media Service AS fra Arendal lagde en film med tittelen Drømmen om Kaptein Sabeltanns Rike. I de følgende år ble den relativt nye barneklassikeren til en koloss. Formoe gav ut massevis av bøker, sangbøker, musikk, filmer og tv-serier (se navn og utgivelsesår nede).

Etter 12 suksessfulle år laget Formoe og Dyreparken så en ny lisensavtale, denne gangen med 30 års varighet. For et tettere samarbeid og en større andel på Dyreparken sin side kjøpe Dyreparken opp driftsselskapet Piratprodukter og tok over driften av Kaptein Sabeltanns Verden i Kristiansand Dyreparken.

Et nytt høydepunkt i Dyreparken ble så Abra Havn i 2012. Abra Havn er et hotell på Dyreparken sitt området som er laget i samme sjørøverstilen som Kaptein Sabeltanns Verden. Det ble fort et populært overnattingssted for folk fra hele Norge, og utlandet, som har lyst til å besøke Dyreparken og Kaptein Sabeltann i mer enn en dag.

I 2013 ble Kaptein Sabeltann så utvidet til en liten grad også utenfor parken. Dette året ble det en urpremiere på sjørøverfesten i Oslo med rundt 16500 tilskuere. Det ble til en årlig tradisjon som i august 2023 kommer til å ha sitt 10 års jubileum.

2014 kom ut spillefilmen Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama som ble utgitt i 110 land. I 2019 fulgte filmen Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant.[7]

2020-2021 Korona

Under koronapandemien så det mørkt ut for Kaptein Sabeltann. Med et begrenset antall besøkere i publikum var det umulig å gjennomføre de vanlige forestillingene. Formoe hadde nettopp skrevet et nytt manus for Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet, men måtte nå skrive et nytt et som funket med et delt publikum med maksimalt 200 personer per seksjon. Dessverre var ikke denne versjonen gjennomførbar fordi helsedirektøren ikke kunne godkjenne forestillingens koronarestriksjoner som tilstrekkelige. For tredje gang skrev så Formoe et manus, denne gangen med en vandrende scene. Det vil si at publikumet gikk fra scene til scene, totalt tre stykk. Skuespillerne oppførte den samme forestillingen på sin scene for hele publikumet, måtte være veldig presis med tiden og på denne måten ble stykket gjennomførbart med tanke på smittevern. Det var en stor utfordring for alle inkluderte, men endte opp til å være veldig populær og en viktig del av underholdning for barn under koronapandemien i Kristiansand.

2022-2023 Ny oppstart

Etter pandemien tok slutt kunne forestillingene gjennomføres som vanlig. Sommeren 2023 vises Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet.

 
Forestilling av Kaptein Sabeltann i Kaptein Sabeltanns Verden Kristiansand Dyreparken

Kaptein Sabeltanns Verden

Kaptein Sabeltanns Verden er en populær del av fornøyelsesparken i Dyreparken Kristiansand. Den inneholder forskjellige aktiviteter og regelmessige forestillinger av Kaptein Sabeltann. Attraksjonene som kan besøkes er Grevens Forheksede Labyrint, spøkelsesskuta Grevinnen, Pinky og Sunnivas ildprøver og Sabeltanns skip Den Sorte Dame. Det er også mulig å grave etter skatter i Den Hemmelige Gullskatten. Når man blir sliten av å ha det gøy kan man slappe av med mat og drikke på Piratprovianten eller man kan kjøpe godteri hos Hevnen Er Søt. Andre steder som kan besøkes er Grevens Brygge og Kaptein Sabeltanns Smokkarium som har en imponerende samling av smokk, tutt og sutt. Smokkariumet sies av Dyreparken til å ha hjulpet mange barn med å slutte å bruke smokk.

I Kaptein Sabeltanns Verden finnes også Sjørøverteateret som kan bestilles for egne arrangementer som blant annet bryllup, konfirmasjon, kurs eller konferanser.[8]

Økonomi

Da Kaptein Sabeltanns første forestillingen ble laget passet Terje Formoe på at den skulle bli så billig som mulig. Kostymene og kulissene var enkle og de bruke det som allerede fantes i kostymelageret. Men jo mer populær forestillingene og bøkene ble jo mer ekstravagant ble showet som i dag inkluderer det 50 fot lange skip, Den Sorte Dame.

Selskapet som står bak Kaptein Sabeltann er Kaptein Sabeltann AS. Den økonomiske omsettingen til selskapet har vært stadig økende i de siste årene.

Omsetning til Kaptein Sabeltann AS (NOK)[9]
2017 2018 2019 2020 2021
kr 5,5 mill kr 6,6 mill kr 7,2 mill kr 7,5 mill kr 8,0 mill

I tillegg finnes det en del Datterselskaper til Kaptein Sabeltann AS som for eksempel Kaptein Sabeltann Produkter AS og Piratprodukter AS som igjen har flere millioner kroner inntekt hvert år.

Og for dem som tenker å besøke Dyreparken og se på en forestilling av Kaptein Sabeltann eller prøve seg på Pinky og Sunnivas ildprøver: Inngangsbiletten for en dag i Dyreparken koster 299 kroner for en voksen (14 år og over), kr 269 for et barn opp til 13 år. For barn under 3 er inngangen gratis. Ved funksjonsnedsettelse koster inngangen til Dyreparken 269 kr. Disse prisene gjelder sesongen 2023/2024 og gir tilgang både til Dyreparken og til Kaptein Sabeltann Verden med alt som tilhører.

Forestillinger

Hvert år spilles det én av Kaptein Sabeltanns historier. Det er åtte forestillinger som har blitt spilt så langt, men i noen år med litt varierende innhold. Stykkene som er spilt flest ganger er Kaptein Sabeltann og den forheksede øya og Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt.

Her er en oversikt over forestillingene som ble spilt i Dyreparken fram til 2023.

År Navn på forestilling
1990-1993 Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttviga
1994-1995 Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttviga
1996-1997 Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant
1998-1999 Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttviga
2000-2001 Kaptein Sabeltann og den forheksede øya
2002-2003 Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant
2004-2006 Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt
2007-2009 Kaptein Sabeltann og den forheksede øya
2010 Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt
2011-2012 Kaptein Sabeltann og havets hemmelighet
2013 Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt
2014-2015 Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant
2016-2017 Kaptein Sabeltann og den forheksede øya
2018-2019 Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt
2020 Kaptein Sabeltanns sjørøvernatt
2021 Kaptein Sabeltann og angrepet fra Gral
2022 Kaptein Sabeltann og havets hemmelighet
2023 Kaptein Sabeltann og havets hemmelighet

Kaptein Sabeltann ble spilt av opphavsmannen Terje Formoe de første årene, det vil si 1990-1999, samt i året 2010. Svein Roger Karlsen hadde rollen fra 2001 til 2009, og fra 2011 til 2023 spilte Kyrre Haugen Sydness kapteinen. Fra 2024 er det Pål Christian Eggen som har rollen.

Bøker

Det finnes langt flere bøker om Kaptein Sabeltanns eventyr enn det finnes forestillinger i Dyreparken. Her er en liste over bøkene, alle samt skrevet av Terje Formoe.

  • Kaptein Sabeltann og 40 andre sanger (1993) - Hjemmets Bokforlag
  • Kaptein Sabeltann og gutten som ville bli sjørøver (1993) - Gyldendal
  • Kaptein Sabeltann og jakten på sultanens skatt (1994) - Gyldendal
  • Kaptein Sabeltann lukter gull (1994) - Gyldendal
  • Kaptein Sabeltann og Joachim på eventyr med Den Sorte Dame (1995) - Gyldendal
  • Kaptein Sabeltann: Hvor er nøkkelen? (1995) - Gyldendal
  • Kaptein Sabeltanns store sangbok (1996) - Gyldendal
  • Kaptein Sabeltann og heksegryta (2001) - Cappelen Damm
  • Pinky blir en av Kaptein Sabeltanns menn (2002) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann og Pinky på tokt med Den Sorte Dame (2003) - Cappelen Damm
  • Hiv o´hoi! Kaptein Sabeltanns sangbok I (2005) - Capellen Damm
  • Kongen på Havet - Kaptein Sabeltanns sangbok II (2005) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann og Pinky på skattejakt i Kjuttviga (2005) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltanns 10 mynter av gull! (2008) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann Pekebok (2008) - Cappelen Damm
  • Miriams Forheksede Hus (2009) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann og Bokstavjakten (2009) - Cappelen Damm
  • Pinky og Sunniva i Kaptein Sabeltanns Verden (2010) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann og og Pinky på Den Forheksede Øya (2011) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann, Pinky og Ravn i Abra Havn (2012) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltanns Puslespillbok (2013) - Cappelen Damm
  • Min første bok om Kaptein Sabeltann (2013) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann og blindpassasjerene (2013) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama (2014) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann: To historier og åtte kjente sanger (2014) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann - 2 historier. (2015) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann: Ai, ai, kæpten! (2015) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann lukter gull (2016) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann og sverdet (2017) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann - Hvor er nøkkelen? (2018) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann - Venner og fiender PÅ DE SYV HAV (2018) - Cappelen Damm
  • Jeg er selveste Kaptein Sabeltann (2019) - Cappelen Damm
  • Kaptein Sabeltann - Hvor er Den Magisske Diamant (2019) - Vigmostad & Bjørke
  • Sjørøvere og landkrabber i Kaptein Sabeltanns Rike (2019) - Vigmostad & Bjørke
  • Kaptein Sabeltann på skattejakt (2019) - Vigmostad & Bjørke
  • Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant (2019) - Vigmostad & Bjørke
  • Kaptein Sabeltann - Kongen på Havet (2020) - Vigmostad & Bjørke
  • Livet er herlig - Kaptein Sabeltann og Pinky (2020) - Vigmostad & Bjørke

Musikk

All musikk i Kaptein Sabeltann er skrevet av Terje Formoe. Produsenten er Alf Emil Eik som jobber som arrangør og musikker. På Terje Formoe sine offisielle nettsider står Eik beskrevet til å ha et sterkt bidrag til det musikalske uttrykket som er umiskjennelig "sabeltannsk". Stand april 2023 har det kommet ut 215 sanger i Kaptein Sabeltann universet. De fleste finnes på YouTube, Spotify, Apple Music, CD, plater og kassett.

Spill og andre relaterte produkter

Kaptein Sabeltanns forestillinger i Dyreparken, filmene og musikk er ikke de eneste produktene som tilhører barneklassikeren. Kaptein Sabeltann fans stor og små har mange produkter å velge imellom. Noen eksempler for produkter er Kaptein Sabeltann iskrem fra Hennig Olsen, figurer, flasker, lek og sverd, Nintendo spill, brettspill, matboks, miniatyr skip, puter, klær, regatta vest, tepper og fiskesett. Produktene som tilhører Kaptein Sabeltann er eid av Piratprodukter AS.

Fangruppe for voksne

Facebook finnes det også en gruppe for voksne fans til Kaptein Sabeltann. Alle kan delta i gruppen som er over 16 år og er interessert i å dele informasjon og erfaringer om og med Kaptein Sabeltann.[10]

Om kildene

Kaptein Sabeltann er et tema der det ikke ser ut til å finnes mange uenigheter om hva som har skjedd og alle hendelser og forløp er dokumentert i offentlige nyheter. Derfor var mange av kildene som ble brukt til denne artikkelen veldig like. Allikevel må det også sies at fordi Sabeltann universet er eid av Formoe og Dyreparken, så er det noen ting som det ikke var mulig å finne eksterne kilder på. All informasjon for eksempel Den Sorte Dame kommer fra Dyreparken sine nettsider. Andre kilder har tatt informasjonen fra dem, men ikke lagt til noe eget. Dermed er kildene litt ensidige. I tillegg må betenkes at presentasjonen av tematikken i de tilgjengelige kildene til oftest er preget også av økonomiske interesser i tillegg til målet av å spre glede for barnefamilier og presentere populære verdier som vennskap, lojalitet og samarbeid. Men siden det ikke finnes åpnet diskusjoner eller problemstillinger til Kaptein Sabeltann så finnes det heller ingen grunn til å ikke tro på de få synspunkt som finnes.

Referanser

  1. Formoe, Terje: Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama. Cappelen Damm, 2014.
  2. Formoe, Terje: Kaptein Sabeltann og jakten på Den Magiske Diamant. Forlaget Vigmostad & Bjørke AS, 2019.
  3. Formoe, Terje: Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt. Cappelen Damm, 2014.
  4. Spellemann Arkiv [1]
  5. Fædrelandsvennen, 14.01.1995
  6. Terje Formoe.no
  7. Dyreparken.no
  8. Dyreparken.no
  9. Vaino om Kaptein Sabeltann AS
  10. www.facebook.com/groups/voksnesabeltannfans

Litteratur

  • Formoe, Terje: Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt. Cappelen Damm, 2014.
  • Formoe, Terje: Kaptein Sabeltann og jakten på Den Magiske Diamant. Forlaget Vigmostad & Bjørke AS, 2019.
  • Formoe, Terje: Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama. Cappelen Damm, 2014.
  • Historien om Kaptein Sabeltann i Musikk avisen sist brukt 03.04.2023
  • Kristiansen, Steinar: Kaptein Sabeltann. SNL , 2022. sist brukt 04.04.2023
  • Weiby, Hans Erik: «Sabeltann»-Formoe har privat skattekiste på over 16 millioner. NRK om inntekten gjennom Kaptein Sabeltann sist brukt 12.04.2023
  • Krig om Sabeltanns Skatt. Fædrelandsvennen, 14.01.1995.

Eksterne Lenker