Aker Brygge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aker Brygge sett fra Akershus festning.
Foto: Stig Rune Pedersen (2009)

Aker Brygge er et handels-, fornøyelses- og boligstrøk i Bydel Frogner i Oslo. Det ligger på tidligere Akers mek. Verksteds område mellom Rådhusplassen og Tjuvholmen, og flere av verkstedets bygninger er ombygd og brukes til forskjellig næringsvirksomhet. Utbygginga starta etter at verkstedet la ned i 1982. Området er avgrensa av Munkedamsveien, Cort Adelers gate, Rådhusplassen og kanalen mellom Aker Brygge og Tjuvholmen. Aker Brygge ble fra starten av sett som et monument over 1980-åras jappetid. I senere år har området blitt et mer allment utfartssted, og man har også fattet interesse for tankegangen bak opprettelsen av et nytt, helhetlig bystrøk slik det ble gjort på Aker Brygge. Etter at Tjuvholmen ble utvikla i 2000- og 2010-åra har det blitt et sammenhengende område med samme karakter helt ut til Filipstadkaia.

Firmaet Aker Eiendom A/S sto som byggherre og arkitektfirmaet Telje-Torp-Aasen var utførende arkitekt da arbeidet om riving, ombygging og nyoppføring av bygg begynte i 1984. I 1985 kunne de første butikker og serveringssteder åpne, fulgt av videreutvikling på Stranden og Bryggetorget fram til 1991. En rekke arkitektfirmaer var involvert i denne fasen. Kari Nissen Brodtkorb A/S fikk Houens diplom for Stranden 67-91 i 1994. Andre involverte arkitekter var Tom Ottar fra Bergersen-Gromholt-Ottar, ØKAW Arkitekter og Niels Torp A/S. Et nybygg ble oppført for Storebrand i 1998; selskapet flytta ut igjen i 2009.

Flere av gatenavnene i strøket er henta fra Pipervika, der alle de gamle gatene ble sanert vekk i mellomkrigstida. Blant disse er Holmens gate og Bryggegata (fra Holmens gate og Bryggegangen).

Kaianlegget Aker Brygge er først og fremst innretta for fritidsbåter, med gjestehavn siden 1989. Sidne 1986 har Nesoddbåtene hatt anløp ved Aker Brygge. Kaia har en dybde på 5 til 7 meter ved kai, og er 190 meter lang.

I 2010 var det omkring 65 butikker og serveringssteder på Aker Brygge. Dette gjør komplekset til Oslos fjerde største kjøpesenter. I tillegg er det en rekke firmaer som har eller har hatt kontorer der, blant annet DnB NOR, Aker ASA og Storebrand. Kinosenteret Felix har to saler. Tidligere var det IMAX-kino på Aker Brygge, som etter nedleggelsen er ombygd til standup-scenen Latter.

Det er 382 boliger (2010) på Aker Brygge. Disse ligger i det høyere prissjiktet i Oslo, spesielt boligene med sjøutsikt. Det er egen barnehage og legesenter i strøket.

Kilder

Koordinater: 59.910546° N 10.728798° Ø