Rådhusplassen (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rådhusplassen sett fra Brynjulf Bulls plass. Lokaltrafikkhistorisk forening stiller ut veteranbusser.
Foto: Leif-Harald Ruud (2011).
Rådhusplassen sett fra øst, med Tordenskioldstatuen og Rolf Strangers plass nærmest og Vestbanestasjonen i bakgrunnen. Rådhuset kan såvidt skimtes gjennom løvet på høyre side.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Selv om Rådhusplassen er delt i Rolf Strangers plass (øst) og Brynjulf Bulls plass (vest) er den fortsatt skilta under «fellesnavnet» Rådhusplassen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2007)

Rådhusplassen i Oslo er plassen mellom Oslo rådhus og bryggene. Mot øst er den avgrensa av bakken opp mot Kontraskjæret og Akershus festning, og mot vest av Vestbanestasjonen og bebyggelsen i Vika. Formelt heter den østlige delen av plassen nå siden 1998 Rolf Strangers plass mens den vestlige heter Brynjulf Bulls plass, mens plassen som helhet har beholdt navnet Rådhusplassen og er skilta som det på rådhusveggen.

Midt på plassen står et stort fonteneanlegg med bronseskulpturer av Emil Lie, og to sidefontener med kvinnefigurer av Per Hurum. I østenden står Tordenskioldstatuen av Peter Wessel Tordenskjold, utført av Axel Ender i 1901. Den sto opprinnelig på Tordenskiolds plass, som ble bortregulert i forbindelse med bygginga av Rådhuset og anlegget av Rådhusplassen.

Tidligere var Rådhusplassen gjennomfartsåre mellom øst og vest, og den var dermed sterkt trafikert. Det gikk også en jernbanelinje der, Havnebanen, som forbandt Østbanestasjonen og Vestbanestasjonen, og ble brukt til godstrafikk. I 1980 ble jernbanelinja fjerna, og i 1990 ble også biltrafikken lagt utenom plassen. Dette førte til store endringer, da Rådhusplassen kunne gjenåpnes som den festplassen den var ment å være. Siden 1996 har 17. mai-toget i Oslo blitt avslutta på Råshusplassen. Det arrangeres jevnlig konserter, idrettsarrangementer og annet på plassen. Etter terrorangrepene 22. juli 2011 var den utgangspunkt for rosetogene i Oslo; ellers er det normalt Jernbanetorget, Eidsvolls plass og Youngstorget som er knytta til demonstrasjoner i byen.

Utenom fot- og sykkeltrafikk er det nå bare trikken som går over plassen. Trikkelinja der ble nedlagt i 1961, men i 1994/1995 ble ei ny linje anlagt.

Flere av Oslo havns kaier ligger ved Rådhusplassen: De fire Rådhusbryggene, Honnørbrygga og Tingvallakaia. Plassen strekker seg langs Tingvallakaia bort til Aker Brygge, slik at det er et sammenhengende område uten biltrafikk fra festningen til Aker Brygge og Tjuvholmen. Nesoddbåtene og turbåter til øyene i Oslofjorden og Bygdøy går fra disse kaiene. Det selges også fisk og skalldyr fra lokale fiskebåter her.

Plassen foran Rådhuset, som mange som ikke er kjent i Oslo feilaktig forbinder med navnet Rådhusplassen, heter Fridtjof Nansens plass.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.9108173° N 10.7330891° Ø