Vestbanestasjonen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestbanestasjonen.
Foto: Olve Utne (2009).
Blå plakett på Vestbanestajonen.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Vestbanestasjonen, Vestbanehallen eller bare Vestbanen er en tidligere jernbanestasjon i Oslo. Den ligger ved den vestlige delen av Rådhusplassen, og huser i dag Nobels Fredssenter med adresse Brynjulf Bulls plass 1.

Stasjonen ble åpna som endestasjon for Drammenbanen i 1872, og var Oslo sentrums stasjon for alle vestgående tog fram til Oslotunnelen ble åpna i 1980 og Oslo S tok over trafikken. Den siste trafikken på Vestfoldbanen ble innstilt i 1989.

Bygningen er i nyromansk stil, og ble tegna av Georg Andreas Bull. Anlegget omfatter også en lokalstasjon som ble oppført 1918–1920, tegna av Ivar Næss. Innvendig ble hovedbygningen ombygd i 1952–1954, da det blant annet ble lagd ny ventehall. Begge bygninger er freda.

Fram til Oslotunnelen åpna måtte passasjerer som skulle krysse byen med tog bruke trikk, buss eller taxi - eller gå på sine ben - mellom Østbanestasjonen og Vestbanestasjonen. Etter 1980 var det bare Vestfoldbanen og Sørlandsbanen som brukte Vestbanestasjonen, inntil den ble nedlagt i 1989.

Etter nedleggelsen ble bygningen en tid brukt som informasjonssenter, og sporområdet ble omgjort til parkeringsplass. I 1991 fikk Musikkteatret, som er Den norske Operas barne- og ungdomsscene, lokaler i ilgodsbygningen. Det var ellers mye usikkerhet rundt hva som ville skje med anlegget. I 1922 ble Vestbanens Venner stifta for å arbeide for en god gjenbruk av bygningene.

Det var lenge planer om å legge operaen til Vestbanen, men i 1999 ble det bestemt at man skulle bygge ny opera i Bjørvika. I 2005 flytta Nobels Fredsenter inn i hovedbygningen. For området rundt stasjonen var det andre planer, og i 2002 vant arkitektfirmaet OMA en konkurranse om utnytting av stasjonsområdet vest for bygningene. Dette prosjektet skulle vært realisert innen 2010, og ville ført til at flere høyhus ble oppført tett på stasjonsbygningene. Det ble et kontroversielt prosjekt, som ble skrinlagt nokså raskt. I 2008 ble det bestemt at det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design skulle oppføres på tomta, og arkitektfirmaet Kleihues + Schuwerk vant en konkurranse om dette i 2010.

Kilder

Koordinater: 59.91162° N 10.73055° Ø