Tordenskiolds plass (Oslo)
Tordenskiolds plass (også skrevet Tordenskjolds plass) var en plass i Pipervika i Oslo. Den lå mellom bebyggelsen og bryggene, der Tordenskiolds gate, Rosenkrantz' gate og Rådhusgata munner ut. Tidligere førte også Sjøgata til plassen. Størstedelen av plassen inngår nå i Rådhusplassen, eller mer presist Rolf Strangers plass. Den strakk seg også noe inn i området som nå er bebygd, og på veggen til Rosenkrantz' gate 22 kan man fortsatt se den gamle adressen til plassen.
Området plassen ble anlagt på lå under sjøen så sent som i 1830-åra. I 1850-åra hadde det blitt delvis gjenfylt, men var myrlendt. Bisletbekken rant gjennom området, med ei gangbru over. Det var først etter anlegget av Tordenskiolds gate i 1860-åra at man fylte igjen og drenerte myra skikkelig blant annet ved å legge bekken i en murt kanal. Plassen ble så brolagt i 1874.
- Nr. 1 ble oppført i 1891 i nyrenessanse, arkitekter Ove Ekman (1847–1921) og Einar Smith (1863–1930) (firmaet Ekman & Smith).
- Nr. 4 ble oppført mellom 1888-1899 i nyrenessanse, overatt av Hans Arnt Hartvig Paulsen (1832–1914)
Tordenskiolds plass med tilhørende bebyggelse ble borte i forbindelse med saneringen av Vika og byggingen av Rådhuset i mellomkrigstiden.
Tordenskioldstatuen av Peter Wessel Tordenskjold, utført av Axel Ender ble da flyttet til dagens plassering ved det sørøstlige hjørnet på Rådhusplassen. Den sto opprinnelig omtrent midt på plassen, hvor den ble avduka 17. mai 1901. Sjøhelten hadde opprinnelig blikket rettet ut mot en eventuell fiende kommende inn fjorden, men etter den siste plasseringen ser han mot vest og med kanonen rettet mot Vestbanen og det nye Nasjonalmuseet.
Galleri
- Plassen med statuen sett mot Rådhusbryggene.Foto: Nasjonalbiblioteket
- Tordenskioldstatuen på Rådhusplassen sto opprinnelig på Tordenskiolds plass.Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Kilder
- Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjon på Nettbiblioteket.