Havnebanen (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Havnebanen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dette kartet fra 1936 viser at Havnebanen inngikk i et stort sporsystem ved havnefronten.

Havnebanen i Kristiania ble foreslått allerede i 1892 fordi det medførte store problemer å overføre gods mellom hovedstadens to stasjoner Østbanestasjonen og Vestbanestasjonen. For passasjertrafikken var det ikke aktuelt å endre noe. Femten år senere var Havnebanen en realitet. Banen på 2,2 km ble åpnet 13. november 1907. Banen var i årene som fulgte den eneste forbindelsen mellom det vestlige og det østlige jernbanenettet.

Trasé

Havnebanen sett fra Rådhustårnet 1936. Akershus festning og restauranten Skansen i bakgrunnen.
Foto: Karl Harstad (1936).

Traseen fulgte havnefronten forbi Akershus festning og senere Oslo Rådhus som ble bygd i 1930-årene. Ved Vippetangkaia var det sidespor til Langkaia og Tollbukaia. Det var godsstasjoner ved Vippetangkaia og Havnelageret.

Siden Drammenbanen var smalsporet fram til 1917, var det opprinnelig en omlastingsstasjon mellom den smalsporede vestre delen av banen og den normalsporede østre delen.

Det er to korte tunneler nedenfor festningen som fortsatt står, den ene er rundt 30 meter lang, den andre rundt 100 meter lang.

Meget saktegående

Togene kjørte i gangfart, og det gikk alltid en jernbanemann foran lokomotivet og varslet togets ankomst ved å ringe med en bjelle. Banen var for mange et kjent og kjært innslag i bybildet, men togene blokkerte for biltrafikken og var dermed også en stor kilde til ergrelse.

Godsbane

Havnebanen var primært en godsbane, den ble kun sporadisk brukt til persontransport. Et av disse tilfellene inntraff i august 1964. Speidere fra Vestfold skulle da til landsleir i Bodø. Med en omfattende planlegging klarte de å få ekstratoget over på Havnebanen - derved var mye møye spart. Alle hadde med sekker og diverse utstyr, nå kunne de bare sitte rolig på toget hele veien gjennom Oslo, og fikk en fin tur langs havnen på toppen av det hele.

Nedleggelse

Etter at Oslotunnelen fra Oslo Sentralstasjon til Skøyen åpnet i 1980 var det ikke lenger behov for Havnebanen. Den ble nedlagt samme år, og det meste av sporet ble fjernet i 1983.

Galleri


5500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.9057° N 10.7362° Ø