Vårt Land

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Førstesida på den aller første utgaven av Vårt Land, 31. august 1945.

Vårt Land er en uavhengig kristelig dagsavis med hovedkontor i Oslo. Den første utgaven kom 31. august 1945, etter at blant annet Ronald Fangen og Einar Kvale hadde tatt initiativ til å opprette avisa.

I etterkrigstida vokste Vårt Land raskt til å bli landets største kristelige avis, selv om den lenge var en enkel trykksak på bare fire sider. Mot slutten av 1960-åra begynte opplagstallet å synke. I 1968 gikk avisa over til tabloidformat. Det kom et løft for avisa i 1970-åra, da den med Thor Bjarne Bore som redaktør fra 1974 til 1983 fornya seg med mer moderne journalistikk. I 1981 ble også en langvarig strid avgjort, da avisa begynte å trykke kinoannonser igjen. Dette hadde vært et tema siden starten, da mange lesere mente at det ble feil om ei kristelig avis annonserte for slike former for kultur. Ole Hallesby ble sentral i striden, og fikk i sin tid slutt på kinoannonsene.

Vårt Land eies av Mentor Medier, et mediehus som ble bygd opp med denne avisa som utgangspunkt. Mediehuset eier også blant annet Dagsavisen. På grunn av sin profil har avisa ofte blitt oppfatta som et organ for Kristelig Folkeparti, men det har den aldri vært – selv om den naturlig nok dekker partiet grundig og gjerne har hatt en positiv innstilling til KrF.

Medarbeidere

Herbjørn Sørebø begynte som journalist i Vårt Land i 1956. I 1964 gikk han over til NRK.

Eksterne lenker

  • Vårt Land på Nasjonalbibliotekets nettbibliotek.

Litteratur og kilder