Dagbladet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Dagbladet fikk oppført denne bygningen i Akersgata 47-49 i 1967, og holdt til her fram til 2008.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Dagbladet er ei Osloavis med riksdekkende løssalg. Den ble grunnlagt i 1869 av Anthon Bang, og fungerte som et organ for den liberale opposisjon i de neste tiåra. Avisa har tradisjonelt hatt en sterk kulturprofil, og har særlig framheva kulturradikale strømninger. Tidligere hadde den fast byside og var mer Oslo-orientert, men den er nå en riksavis uten spesiell lokal forankring.

Bakgrunn

Kort tid etter etableringa overtok Hagbard Emanuel Berner som redaktør, og han fortsatte inntil 1879. Sammen med sin nærmeste medarbeider Samuel Fredrik Bætzmann la han mye av grunnlaget for avisa profil i perioden som fulgte. Et gjennombrudd for Dagbladet var avisas tydelige angrep på det Stang-Selmerske høyre, spesielt artikkelserien «Det Stangske system», som regnes som et sentralt bidrag til at riksrettsoppgjøret 18831884 kom i stand. Redaktør på denne tiden var Lars Holst, og i hans tid ble Dagbladet betraktet som Venstres hovedorgan.

I 1930-åra markerte Dagbladet seg under Einar Skavlans ledelse med et helt spesielt uttrykk innen norsk presse. Det var en sterk utvikling innen journalistikken, med Dagbladet som foregangsavis. Under okkupasjonen markerte Dagbladet seg som motstander av okkupasjonsregime og NS-myndigheter, og etter flere kortere perioder med utgivelsesforbud ble avisa helt stoppa i 1943. Trykkeriet forble i drift, og utførte oppdrag for okkupasjonsmakten. Fra avisas side ble dette forklart med at man ville ha trykkeberedskap slik at avisa raskt kunne komme ut når tidene endra seg, og prisen var da å utføre oppdrag for tyskerne. Første utgave av avisa etter krigen kom den 14. mai 1945.

Etter krigen vokste Dagbladet raskt til å bli landets nest største avis etter Aftenposten, men den ble etter hvert forbigått av Verdens Gang. I 1983 fulgte Dagbladet VG over i tabloidformat.

De to avisene er nå de eneste riksdekkende løssalgsavisene, og regnes som hovedkonkurrenter. VG har i denne kampen et betydelig overtak, med godt over dobbelt så mange solgte eksemplarer.

Redaksjonslokaler

Avishodet i 1886.
Annonse fra Harstad-avisa Tromsø Amtstidende 17. november 1889.
Siden 2008 har Dagbladet holdt til i Havnelageret.
Foto: Stig Rune Pedersen (2008)

Dagbladets første lokaler var i Øvre Slottsgate 18–20. I 1890 flytta redaksjonen til Øvre Slottsgate 29, og i 1902 videre til Stortingsgata 4, hvor den var til 1912. Etter dette kom Dagbladet til Akersgata 36, som etter hvert ble kjent som byens avisgate. Akersgata 49 tilhørte tidligere Ørebladet, som ble tatt opp i Tidens Tegn i 1924. I 1967 fikk avisa oppført en ny bygning på eiendommen, og der holdt redaksjonen til inntil 2008. Siste flytting så langt skjedde i 2015, til Karvesvingen på Økern.

Redaktører

Andre ansatte

Galleri

Se også

Kilder