Knapstad Indkjøpslag

Knapstad Indkjøpslag (gnr. 836/9) ble etablert i 1921. Det var et eget selskap som lokale bønder dannet for å få rimeligere innkjøp og en god ordning for vareleveranser. Til da hadde en, til tross for jernbaneforbindelse og Knapstad stoppested, hatt store vansker med å få sendt gods og varer på en tilfredsstillende måte.

Selma Hjorthaug og en venninne ved Knapstad Stoppested og Indkjøpslag ca. 1936.

Hobøl kommunestyret hadde dette oppe som sak i 1920 og uttalte: «der er særlig mangelfuld, og som følge herav kan trafikantene ikke faa avsendt sine varer og levert dem efter overenskomst».[1]

Knapstad Indkjøpslag fikk den 21. april 1921 en kontrakt med Hovedstyret for Norges Statsbaner om å leie en tomt ved buttsporet/sidesporet på jernbanestasjonen for oppføring av et lager. Leien skulle være «halvaarlig 15 kr». Hilmar Dingstad underskrev for Indkjøpslaget for det nye huset. De oppførte da det bygget som står her i dag (2023).

På gårdparten gnr 836/9 Knapstad i Hobøl tinglag ble det den 22. august 1922, etter forlangende av Knapstad Indkjøpslag ved G. Ekeberg, avholdt en branntaksforretning. Taksten ble «bestyret av» lensmann Agnalt, O. Holmsen og J. Ruud. Bygget var nå klart for verditakst, og i branntakstrapporten sto følgende:

«1. Lagerhus, stående på betonpillarer, opført av bindingsverk, utvendig bordkledt, tekket med flis og flat tegl sten. 9 m. langt 5 m. bredt og 3,5 m høit til taket, et rum, intet ildsted. takst kr 3600 derav for pillarer kr 400 Tilsammen kr 3600.»  «Huset ligger like ved jernbanelinjen ved Knapstad Stoppested. Avstanden til Knapstad stoppested er 25 m. Forøvrig ingen nærmere bebyggelse.»

Knapstad stasjon og Innkjøpslaget ca. 1958.

Mellom stasjonsbygningen og innkjøpslaget opp mot veien i vest sto hestebindingen/bindingsrekke for hester. Dette var et ca. 6-8 meter langt jernrør som sto vannrett ca. en meter over bakken til oppbinding av hester. Her kunne flere hester stå ved siden av hverandre, mens kjørekaren utførte sitt ærende på innkjøpslaget eller stasjonen. Hesten fikk da gjerne en dott høy foran mulen når den ble bundet til bindingen. Denne var i bruk til utpå 1960 tallet. Flere lokale hestekjørere hadde blant annet til oppgave å kjøre mjølkespann fra mottaket i kjelleren på Knapstad Landhandleri og til rampa ved sidesporet for leveranse til godstoget.

Spesielt godt husker vi at Arve Skjønsberg (1904-1982) med hesten brukte denne plassen. Han hadde alltid en hyggelig replikk og tid til å snakke også med oss smågutta. Han hadde blant annet til oppgave å kjøre mjølkespann fra mottaket i kjelleren på Knapstad Landhandleri og til rampa ved sidesporet for leveranse til godstoget. Andre har flere gode historier om Skjønsberg som en hyggelig hestekjører som gjerne stoppet hest og vogn på veien for å slå av en prat med kjente.

På Indkjøpslaget fikk medlemmene etter bestilling mottak av: kraftfor, kunstgjødsel, hestesko m.m. Interessant er det å se at dette lokale innkjøpslaget var åpne for andre enn storbønder. F. eks var småbrukere som hadde litt jord og dyrehold velkommen som medlemmer. Mine foreldre på vår vesle husmannsplass Hestehagen var medlem i innkjøpslaget og brukte dette aktivt til utpå 1950 tallet. Fra historielagets arkiv kan vi lese hva de handlet: dyrefor til ku, griser og høner med sildemjøl, skjellsand, mais, kufor/cellulose og mye mer. På vinterstid lånte familien vår den store kjelken på stasjonen for å få varene hjem. Det kunne være fôrsekker fra Indkjøpslaget eller kasser med sild som kom med toget fra slekt på Vestlandet m.m.

Knapstad Innkjøpslag 24. august 1912. Buttsporet fjernes og stoppestedet flyttes lengre nord.

Etter 1947 samarbeidet innkjøpslaget med Knapstad Landhandleri og Ivar Belck-Olsen ble ansatt til å drifte laget. Ivar fortalte at etter hvert tok butikken over innkjøp og salg. Han og broren Trygve har lessa mange tunge sekker med for, gjødsel, såkorn, sement, mjøl, sukker, og mye mer. For det meste med håndmakt, med tunge sekker på skulder/nakke opp på stabbur, inn i fjøs eller hus. Lastebilen kunne også brukes til å frakte teglrør fra Kambo og rett ut på gårdene. Her ble det brukt kort en høygaffel som kunne løfte tre og tre rør ved å stikke gaffelen inn i rørstabelen. Siden ble innkjøpt folkevogn kassebil for varetransport.

Personer som har administrert Indkjøpslaget: Gunerius Ekeberg, John Ramsrud, Harald Helgesen, Torbjørn Kirkerud  og Ivar Belck-Olsen. Tommas Lien var en tid sjåfør for Indkjøpslaget.

Fotnoter

  1. Berntsen, Harald. Hobøls historie fra 1800 til 1920. Utg. Hobøl kommune. Bind 3. 1995. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur