Kolbu idrettslag
Kolbu idrettslag er et idrettslag i Kolbu i Østre Toten kommune. Idrettslaget ble stiftet i 1906, og holder til på Kolbu idrettsplass ved Narumsvegen.
Kolbu skiløberforening var forløperen til Kolbu idrettslag, og ble stiftet i 1890. Dette var det aller første idrettslaget på Toten, og det tredje i Oppland. Kolbu skiløperforening ble imidlertid lagt ned i løpet av få år.
Stiftelsen og den første aktiviteten
I 1906 var derimot tiden moden for å etablere et levedyktig idrettslag, i tilknytning til bygdesenteret ved Kolbu meieri. I 1902 hadde dessuten jernbanen kommet til Kolbu, noe som styrket senteret ytterligere. Kolbu idrettslags offisielle stiftelse var 14. februar 1906, og det første styret besto av Karl Solberg (formann), Julius Blegen (viseformann), Osvald Næss (kasserer) og Helfred Sveum (styremedlem). Det er sparsomt med beretning om aktiviteten i idrettslaget fra de første åra, men det man vet er at den aller første aktiviteten knyttet seg til skihopp. Kolbu-rennet hadde vært arrangert i bygda flere ganger før stiftelsen av idrettslaget, så det var en viss erfaring med å arrangere skirenn. Skibakkene som var i bruk i Kolbu var på Fougt-Narum (fra 1873), to bakker i Narumsødegården fra hhv. 1906 og 1909, Krokkleiva fra 1923, Røisdalsbakken fra 1925 og tilbake til Narumsbakken i 1930.
Fotball
Fram til 1934 var det liten annen aktivitet enn skihopp i Kolbu idrettslag. En periode på 20-tallet eksisterte riktignok idrettslagene Kolbu idrettslag og "Rask" side om side. Det kan se ut som Rask tok seg av fotballen. Rask ble borte rundt 1929, men fotballinteressen vokste utover 30-tallet. Hubredsletta ble brukt som fotballbane en periode, men da denne kun kunne brukes om høsten etter at graset var slått, meldte behovet seg for en fotballbane. Ved hjelp av idrettsmarkeder, fester, lotterier, revyer, kronerulling og offentlige tilskudd klarte klubben å skrape sammen nok penger til å kjøpe jord av David P. Narum. I 1934 sto en fotballbane ferdig.
Rivalisering
Kolbu idrettslag forsøkte å bli et lag for hele bygda, men med en viss avstand fra den øvre delen av bygda og ned i sentrum, oppsto det en viss rivalisering mellom "Ytter-Kolbu" og "Ner-Kolbu". I 1935 kom det derfor i gang idrettsarbeid i ytre Kolbu, og det nye idrettslaget Kolbu-Kameratene ble stiftet som bygdas andre idrettslag. I dag er en del av idrettslagenes aktiviteter slått sammen.
Friidrett
Kolbu idrettslag sto tilsluttet Oppland friidrettskrets en periode på siste halvdel av 30-tallet. Det var Ole JOhannessen som gjerne ville ha aktiviteten inn i idrettslaget. Han hadde vært aktiv friidrettsutøver før han kom til Kolbu. Kule, spyd, diskos, målebånd og stoppeklokker ble flittig brukt en periode på den nye grusbanen. Alt i 1935 ble det første klubbmesterskapet i friidrett avholdt. Der ble det kåret vinner ei kule, diskos, spyd, 1500-meter, lengde, høyde, 100-meter og 5-kamp. Friidrettsaktiviteten avtok gradvis, og fotball aktiviserte stadig flere fram mot krigsåra.
Krigsåra
I 1940 ble Norges idrettsforbund overtatt av nazistene, etter at idrettsforbundet oppfordret sine medlemmer til å boikotte idretter der nazister deltok. Utover høsten dør derfor aktiviteten ut i Kolbu idrettslag. I 1942 blir Kolbu idrettslag beordret til å avholde styremøte, av det da nazifiserte idrettsforbundet. Resultatet av dette møtet var at idrettslaget ble midlertididig nedlagt. Det ble imidlertid arrangert over 100 illegale skirett i skikretsen i krigsåra. Sannsynligvis var også deltakere fra Kolbu med i disse rennene. Fotballen rullet også, og det ble spilt illegale fotballkamper i Kolbu fra 1943. Da spilte Kolbu idrettslag sine kamper under navnet Kolbu mannskor. 23. mai 1945 ble det holdt generalforsamling i idrettslaget, og det organiserte idrettslivet var i gang igjen. I 1947 sto ei klubbhytte klar på Kolbu idrettsplass, og i 1968 fikk idrettsplassen en grasbane.
Idrettsutøvere
To av de mer kjente idrettsutøverne fra Kolbu idrettslag var Karl Solberg og Julius Blegen. Karl Solberg var langrennsløper og hopper. I 1905 vant han Holmenkollrennet. Tre år senere emigrerte Karl Solberg til USA, og kom aldri tilbake til Norge. Julius Blegen var også skiløper og hopper. Sammen med Karl Solberg var han en av stifterne av idrettslaget. Han tok flere premier i årene fram mot 1910, da han også reiste til USA.
Fotball i dag
En del av aktivitetene til Kolbu idrettslag og Kolbu KK er i dag slått sammen. Blant annet fotball. I 2014 rykket Kolbu/KK opp til 3. divisjon etter og ha vunnet 2-0 over naborival FK Toten i direktesendt Grasrotkamp på TV2 Sportskanalen. Året etter rykket laget ned igjen.
Kilder og litteratur
- Hørthe, Erik, Kolbu idrettslag 1906 - 1986, 1987.
- Fra direktesendt grasrotkamp på TV2