Krigsordinansen 1614

Den første loven som bestemmer etableringen av en fast stående norsk hær, er Krigsordinansen av 17. november 1614. Ordinansen gis i en "Instruktion og Befaling" som sendes med brev til rikets admiral Mogens Ulfeld og befalingsmannen på Båhus slott, Jørgen Lunge, samt til Kronens bønder i det sønnafjellske Norge. Kronens bønder sønnafjells pålegges å lyde de to befalingsmennene og la seg registrere ("antegne") og utskrive som knekter og fotfolk. Befalingsmennene skal senere informere bøndene om deres lønn og godtgjørelse for umaken. Etter instruksen ble det etablert en kommisjon som skulle gjennomføre ordinansen.

Alle lensherrer skulle utarbeide oppgaver over odelsbønder i sine len, anføre det odels- kjøpe- og pantegods disse eide samt hvilke krongods de også brukte.

Resultatet av dette arbeidet er en serie odelsjordebøker fra hele landet fra 1615. Enkelte av dem er udaterte, men dateres på indre sammenheng. Noen av jordebøkene er datert først omkring 1617, innsendt etter flere runder med purringer. Alle disse jordebøkene har en tabell for odelsgods og en tabell for kronens inntekter av bøndenes påboende gårder.

Det skulle skrives ut 1500 mann av odelsbøndene sønnafjells, som tabellen nedenfor viser:

Hvert len/fogderi sønnafjells anntall fotknekter
Båhuslen 200
Akershus len fra Svinesund til Oslo 200
Romerike ("Fra Oslo til Møs" dvs Mjøsa) 200
Hedemarken, Toten, Vardal mm ("Fra Begyndelsen paa Møs indtil Gudbrandsdal") 200
Gudbrandsdalen 150
Tønsberg len 150
Skien len 100
Nedenes, Mandal og Lista len og Robyggelag 150
Stavanger len 150
Summarum 1500 mann

Kommisjonen for det nordafjellske besto av Jens Bjelke og Peder Iverssen. Etter instruksen skulle de utskrive 300 knekter av Bergenhus len og 300 av Trondhjem len.

Kilder

  • Norske Rigs-Registranter IV (Christiania, 1870), s. 541–546.