Leksikon:Hr.

Hr., her, herr ble fra 1277 brukt om medlemmene av de øverste rangklassene i hirden, baronene (lendmennene) og ridderne (skutilsveinene). Etter at lendmannsverdigheten ble avskaffet (1308) var hr. fellestittel for alle med ridderverdighet, og hr. ble fortsatt brukt om de fremste innen den gamle adelen, f.eks. riksrådsmedlemmene, fram til 1660. Riddernes hustruer ble før reformasjonen titulert fru, som deretter ble vanlig tittel for alle gifte adelige kvinner.

I middelalderen hadde geistlige blitt titulert sira i Norge, men utover 1400-tallet forekommer hr. stadig oftere, og etter reformasjonen ble hr. vanlig geistlig embetstittel. S.I.

Historisk leksikon.jpg
Norsk historisk leksikon. Kultur og samfunn ca. 1500 – ca. 1800
Hovedside  | Forord  | Forkortelser  | Forfattere  | Artikler  | Kilder og litteratur
Copyright
Denne artikkelen, med evt. tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den er publisert på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm Akademisk. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen Damm Akademisk.