Louise Kildal

Louise Kildal (født 30. januar 1894 i Kristiania, død 21. september 1983 i Lunner) drev kolonialforretningen Kildal i Roa sentrum i Lunner sammen med sin mann Hans H. Kildal.

Forut for sin tid

I et minneord for Louise Kildal i 1983 i lokalavisen Hadeland står det:

«Louise Kildal er død. Hennes navn har en fin klang, fordi hun var en personlighet. På mange måter var hun forut for sin tid. Jeg husker henne fra jeg var barn. Hun var noe vi gledet oss til. Hun var spennende. Louise Kildal vil jeg huske for sin snillhet, det lune smilet, og hennes vitalitet og munterhet.»

Louises oppvokst i hovedstaden kan være årsak til at hun opplevdes som en kvinne forut for sin tid på Roa. Allerede i 1924 tok hun sertifikat på bil. Louise var også glad i gå på ski, og gikk gjerne på kryss og tvers i Nordmarka. Dette var ikke typisk for kvinner på denne tiden.

 
Annonse for Louise Berntzen Hesselberg og Hans H. Kildals bryllup 24. september 1932, Avisen Hadeland.

Familie

Louise Kildal var født Louise Hesselberg Berntzen og var datter til bokhandler Laurits Markus Berntzen og Ida Sofie Berntzen (født Hesselberg), som var gift i Uranienborg kirke i Oslo i 1887. Hun hadde seks søsken.

I folketellingen i 1910 for Kristiania er hun bosatt i Parkveien 3 sammen med sine foreldre og fire søsken. Hun er ført opp med yrket "handelslærlig".

Louise giftet seg 24. september 1932 med kjøpmann Hans H. Kildal (født 26. august 1894 i Lunner, død 5. februar 1894 i Lunner) Han var sønn av Halvor Hansen Kildal og Helene Marie Kildal.

Kildal kolonialforretning

Hans H. Kildal vokste opp på foreldrenes eiendom Kildal på Roa. Faren Halvor Kildal drev blant annet fargeriforretning og mora Marie Kildal var jordmor. Hans Kildal fikk handelsopplæring hos Carl H. Hansen i Brugata 6 i Kristiania. Etter å ha arbeidet 17 år i hovedstaden, hadde han lagt opp nok penger til å starte egen forretning. I folketellingen for 1920 er han landhandler og bor hjemme hos mora på Kildal.

I 1925 kjøper Hans H. Kildal eiendommen Kildal Søndre (59/52), rett sør for foreldrenes eiendom, og inntil hovedvegen til Oslo. Der står det (sannsynligvis) en forretningsgård og Hans blir kjøpmann i sin egen kolonialforretning. Det er dit Louise flytter når de har giftet seg i 1932.

Det fortelles at da Louises far, bokhandler Berntzen, kom til Roa for å se forretningen til sin kommende svigersønn, sa han: "Gutten er bra, men butikken må flyttes. Sett i gang og bygg!" Bokhandleren hjalp til med byggekostnadene.

Louise Kildal og Hans H. Kildal bygde ny forretningsgård med kolonialforretning på Kildal Søndre som stod ferdig en gang mellom 1934 og 1936. I 1936 tinglyser de delingsforretning av eiendommen og selger den delen der den eldste forretningsgården står. I annonse i lokalavisen tilbyr Hans «Kildals tidligere forretningsgård» med 2,5 mål tomt, rett ved hovedvegen til salgs.

Som de fleste landhandlerier hadde Kildal alt folk trengte. I 1939 fikk Louise Kildal rett til å drive «berverternæring» i Lunner. Da utvidet de nok driften til også drive serveringssted.

I 1941 annonserer de seg som kolonialforretning. På midten av 1950-tallet annonserer de butikken som ass. forretning, og de spesifiserer at de selger vindusglass og ukeblad. Kildal kjøpte inn glass og skjærte etter mål.

Datteren Kari Kildal tok over kolonialforretningen etter foreldrene i 1978. Hun bygget en ny hjørneforretning, Kildal-bygget, midt i Roa sentrum, hvor hun drev kolonial og bakeri fram til 2009. Den såkalte «Gamlegården» fra 1936 ble revet.

Roa husmorlag

Roa husmorlag ble etablert på Roa i 1935 og Louise Kildal var medlem helt fra oppstarten. Roa husmorlag annonserte møtene sine i lokalavisen og ved flere anledning oppgis det at møtet avholdes hjemme hos Louise Kildal. I 1957 ble hun valgt som nestleder i styret. Ved Roa husmorlags 25-års jubileum var hun en av seks medlemmer som hadde vært medlem helt fra oppstarten.

Kilder