Marie Hansen, født Nilsen Feen

Marie Hansen, døpt Anna Marie Nilsen Feen, ble født på Vestre Var i Stokke i Vestfold den 15.10.1871, og kom til Nordre Feen gård i Stokke i 1874. Av de åtte barna til Ina og Anton Nilsen Feen som vokste opp, var Marie den nest eldste. Marie giftet seg med kaptein Magnus Gustav Hansen, født i 1861, og de bosatte seg på hans hjemsted, Krika, på Veierland. Sammen fikk de sønnen Tor og døtrene Martine, Maggie og Florry.

Marie, 14 år gammel i Tønsberg, i 1885.
Foto: Ukjent
Marie, 26 år gammel, i Stokke i 1897.
Foto: Ukjent
Kaptein Magnus Gustav Hansen som ung.
Foto: Ukjent.
Kaptein Magnus Hansen i Brooklyn.
Foto: St. Clair Art Studio, Brooklyn.

Marie Høtt

Marie fikk antagelig dette tilnavnet fordi hun pleide å gå med en hatt som hun trakk ned over ørene.

Veierland

Det bodde 350 mennesker på Veierland før den annen verdenskrig. Marie ble tidlig enke og startet derfor landhandel i hjemmet sitt, i Krikaveien 9 på Veierland, der hun solgte småsaker som folk hadde bruk for. I Maries landhandel fikk man kjøpt silkeputer, kamferdrops, tutti frutti og sysaker.

På Veierland var det tre enker som drev stedet på begynnelsen av 1900-tallet. Alette Torgersen drev kolonialbutikken, Marie drev landhandelen på Krika og Jenny Clausen drev postkontoret.

Datteren Florry

Florry Skogan Hansen ble født på Veierland, den 2.12.1908, og døde i Tønsberg, den 10.12.1962. Da Florry ble født, var hun så liten at hun fikk plass i en sigarkasse. Der lå hun på bomull. Da Florry var liten, pleide hun å si til besøkende: Jeg heter Florry, men de kaller meg «Trollet».

Da Florry var tre år, fant familien henne besvimt på trappen. Hun hadde fått slag, og etter det sov hun med ett øye oppe og ett igjen. En gang kom det en innbruddstyv inn i rommet der Florry lå og sov. Han tok med seg en rekke verdigjenstander, som han fylte i en sekk og listet seg ut. På vei mot det åpne vinduet, kom han til å kaste et blikk mot sengen, der Florry lå og sov, med ett øye opp og ett igjen. Han trodde da at hun lå og så på ham. I befippelsen mistet han alt tyvegodset i gulvet og forsvant ut av vinduet. Og da våknet Florry.

Den engelske kanal

Florry elsket å svømme, og hun svømte blant annet fra Veierland til Tønsberg tønne og tilbake igjen. Hun svømte også rundt Veierland med følgebåt. Florrys store drøm var å svømme over den engelske kanal, men det ble det aldri noe av. Florry var også veldig flink til å ro, og hun deltok en gang på en rotur rundt Nøtterøy.

Dårlig helse

Florry kledde seg alltid pent, og hun var en meget snill dame. Florry giftet seg aldri, men hun hadde mange kavalerer. Som voksen fikk hun leddgikt, og hendene hennes ble veldig deformerte. Florry hadde aldri fast jobb, og hun slet med dårlig økonomi hele livet. Hun døde da hun var i femtiårene.

Gratis husvære i Andebu

Florry Skogan Hansen bodde lenge på Glenne på Tjøme. Hun hadde en klassekamerat fra folkeskolen i Andebu, som eide Saba-fabrikken i Tønsberg. De hadde ikke hatt kontakt på mange år, men da han fikk høre om hennes vanskelige livssituasjon, tilbød han henne gratis husvære så lenge hun levde, noe hun takket ja til. Slik gikk det til at hun bodde i et hus i Andebu resten av sitt liv.

Florry døde på Tønsberg sykehus i 1962. Hun er gravlagt ved Tingelstad kirke, på Gran på Hadeland, i nærheten av det stedet hennes mor Marie tilbrakte de siste årene av sitt liv, hos datteren Maggie.

Kilder

Marit Hammersmarks slektsforskning. Hittil upublisert materiale.

Galleri

 
Marie Hansen med sønnen Tor.
Foto: Ukjent
 
Marie, med barna Tor og Martine.
Foto: Ukjent
 
Familien Hansen i 1913. Bakerst fra venstre: Døtrene Martine og Maggie. I forgrunnen fra venstre; Marie, Florry, Tor og kaptein Magnus Hansen.
Foto: Ukjent
 
Marie til høyre, med sin yngste søster Martha til venstre på bildet. Marie er her 57 år gammel.
Foto: Ukjent.
 
Søstrene Martha og Marie i 1928. Legg merke til koffertene som er festet på utsiden av bilen. Bilen er sannsynligvis en stor Cadillac, som ble brukt som hotelldrosje. Over koffertene er det et reklamesymbol for Kløvermargarin. Ei ku som gir melk og fløte, som så igjen blir til smør.
Foto: Ukjent.
 
Florry i verandadøren på Krika, Veierland, i 1923.
Foto: Ukjent
 
Florry på Veierland i 1930.
Foto: Ukjent.

Kilder