Maruthani

Maruthani (tamilsk: மருதாணி), også kjent som henna på norsk, er en gammel tradisjon og kunstform hos tamiliere som stammer fra over 5000 år tilbake. Bladene fra henna-planten males til en jevn pasta og påføres huden for å lage vakre mønstre. Når pastaen tørker, etterlater den seg en rødlig eller brun farge på huden som kan vare i flere dager eller uker. Det er vanlig at maruthani påføres i mønster på hender, armer og føtter.

Maruthani på hender

Kulturell Betydning

Maruthani spiller en sentral rolle i tamilsk bryllupskultur. Brudens hender og føtter dekoreres med intrikate mønstre før bryllupet. I tillegg til å være dekorative, symboliserer mønstrene ofte velstand, kjærlighet og hell. Det sies at jo mørkere fargen blir, jo sterkere er kjærligheten mellom ekteparet.[1] Maruthani brukes også ved høytider som deepavali, pongal og navaratri som pynt og for å symbolisere glede.

Maruthani i Norge

Ferske hennaplanter kan være vanskelig å få tak i i Norge, så det er mer vanlig å kjøpe tørket hennapulver som kan blandes med vann og limejuice for å lage pastaen som påføres huden. Det er også vanlig å finne kjegler med ferdigblandet maruthani-pasta i innvandrerbutikker som er klare til bruk.

Kilder

  1. https://www.stu.ca/lnap/henna-its-history-and-cultural-significance


  Maruthani er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.