NEG 226 Fortellinger om bilder

NEG 226 Fortellinger om bilder er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2008 med tittel Fortellinger om bilder. Utsendar var Trond Bjorli.

Et kjent bilde fra mange hjem etter krigen. Den tyske overgivelsen av Akershus festning ved frigjøringa 1945. Garnisonskommandant major Josef Nictherlein og hans adjutant hauptmann Hamel overleverer festningen til Terje Rollem fra Milorg, 11.5.1945.
Foto: Johannes Stage (Aftenposten)

Introduksjonen til spørjelista

Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Den som svarer kan til enhver tid be om å få svaret i retur eller makulert.

I dag synes bilder å være nesten allestedsnærværende. Hverdagen er fylt av bilder, i aviser, magasiner, i bøker og andre trykksaker, på hjemmets vegger, som fotografiske minner i bokser, skuffer og fotoalbum, i reklameaviser i postkassa, på Internett, som bildemeldinger på mobiltelefonen, og ikke minst på fjernsynsskjermen som gjennom snart 50 år har vært den kanskje viktigste bildeleverandøren til norske hjem

Men slik har det jo ikke alltid vært. For et par tiår siden hadde de fleste bare én fjernsynskanal, før andre verdenskrig var bilder ikke så vanlig i avisene, og på 1800-tallet var hverdagen ikke fylt med bilder slik som i dag. Noen opplevde kanskje en oppvekst i et hjem fylt av malerier og spennende trykk. Men for mange var bilder nokså sjeldne, bortsett fra klasserommets plansjer, lesebokas (for eksempel Nordahl Rolfsens) illustrasjoner, eller bildene i et illustrert magasin eller et julehefte.

På 1900-tallet ble bilder et stadig vanligere innslag i hverdagslivet. Vår spørreliste denne gang har som mål å øke kunnskapen om hvordan bilder i løpet av 1900-tallet har omformet vår hverdag. Det gjør vi ved å spørre om hvilke bilder som fantes i din barndom og ungdom, i hjemmets ulike rom, som for eksempel på barneværelset og i stua, og om bildeopplevelser utenfor hjemmet: på søndagsskolen, i kiosken eller hos andre mennesker.

Bilder kan være så mangt: en illustrasjon i en bok eller et blad, innrammede malerier på veggen, fotografiske portretter i ramme på en hylle, bildet på en kakeboks eller en samling med glansbilder, tegneserienes bilder, postkortet fra fremmede steder, juleheftets mange illustrasjoner og bokomslag. Samlet du på glansbilder eller klipte ut illustrasjoner og lagde utklippsbok? Tegnet du, og hva slags bilder var forbildene?

De fleste bildene vi eier er private bilder som portretterer familiens medlemmer og viser store begivenheter som konfirmasjon, bryllup, første skoledag, ferier osv. Dette anser nok de fleste av oss som de viktigste bildene. Men vi møter også bilder i det offentlige rom, som for eksempel reklame og plakater av forskjellig slag eller i butikkenes utstillingsvinduer. Dette er også bilder som kan sette tankene i sving.

Vi har delt spørrelisten i barndom, ungdom, det første hjem og i dag. Vi vil veldig gjerne få vite om hvilke bilder som fantes, men særlig interessant er dine fortellinger om ”møter med bilder”: hvilke bilder var viktige? Hvilke bilder gjorde inntrykk? Gi oss fortellingene om dine bildeopplevelser! Les gjennom spørrelisten før du begynner å skrive og svar på det som passer for deg. Lykke til!

Brukt i publikasjonar

  • Langgåt, Anja Hysvær: Hurra! Mor er blitt fotograf … i Dagliglivets fotografiske praksiser. By og bygd nr. 50. Red. Langgåt og Tolgensbakk.

Sjå også

Eksterne lenker