Norwegian Contractors

Norwegian Contractors ANS (NC) var et industriselskap, opprettet i 1970 for å utvikle og bygge betongplattformer for offshorevirksomheten, hovedsakelig under navnet Condeep (Concrete Deepwater Structure). Opprinnelig var NC et arbeidsfellesskap mellom entreprenørfirmaene Ingeniør Thor Furuholmen, Høyer-Ellefsen og Ingeniør F. Selmer ved byggingen av Ekofisktanken. Landets fremste ekspert på skallkonstruksjoner, Dr. techn. Olav Olsen AS på Lysaker, og Norges Geotekniske Institutt (NGI) var også sterkt involvert i utviklingen. De tre entreprenørbedriftene samlet produksjon, utviklingsarbeid og markedsføring og etablerte sitt første kontor i bygget til Norsk Kunnskaps-Institutt (NKI) i Professor Kohts vei 108 på Stabekk i 1975. To år senere ble virksomheten flyttet til Selmers gamle hovedkontor i Oslo.

I 1984 flyttet selskapet inn i eget nybygg i Holtet 45 på Stabekk. NC ble et heleid datterselskap av Aker i 1987. NC leverte flere plattformer, bl.a. de tre Statfjord-plattformene og tre Gullfaks-plattformer. Selskapet opplevde to store ulykker: I Concem-ulykken 1985 omkom 10 personer da en lekter kantret i Gandsfjorden. Ingen menneskeliv gikk tapt i den andre ulykken, men Sleipner A-plattformen forårsaket det dyreste havariet i norsk offshorehistorie, da betongunderstellet sank under en test i Gandsfjorden 1991. Samme år inngikk NC norgeshistoriens den gang største industrikontrakt med Shell for bygging av betongdelen til Troll A-plattformen. Den ble installert i 1995 og er verdens høyeste offshorekonstruksjon med 369 meter.

Markedet endret seg kraftig i 1990-årene, da det ble økende interesse for flytende løsninger, enklere og billigere konsepter. I 1995 ble virksomheten i NC avviklet og overført til det nye selskapet Aker NC. Ressursene ble spredt, men en aktiv kjerne ble beholdt i Aker Kværner Engineering and Technology AS og Aker Marine Contractors AS på Fornebu, nå Aker Solutions ASA.


Koordinater: 59.9047962° N 10.6075997° Ø



Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Norwegian Contractors er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.