Oslos ordførerkjede

Oslos ordførerkjede, gjerne kalt St. Hallvardkjedet, ble gitt i gave fra alle bystyrets partier i forbindelse med åpninga av Oslo rådhus, på St. Hallvards dag den 15. mai 1950. Kjedet brukes kun av ordføreren, hovedsakelig ved arrangementer i Oslo rådhus.

Oslo bys ordførerkjede, St. Hallvardkjedet.
Foto: Oslo kommune/Sturlason

Historien

Oslo kommune hevder å ha det eldste ordførerkjedet i Norge.[1]. Dette er imidlertid ikke riktig. To år tidligere ga nemlig speiderne i Mandal et ordførerkjede til ordfører Bugge i sørlandsbyen, 11. juni 1948 [2] så alt tyder på at dette kjedet er det eldste i Norge.

Det var opposisjonsleder Rolf Stranger (H) som overrakte kjedet til ordfører Halvdan Eyvind Stokke (Ap). Stranger sa i sin tale:

Det kan være tungt nok for en ordfører å bære møllesteiner, men dertil er å bemerke at Hallvard fra Eiker klarte å bære sin møllestein, og Halvdan fra Fredrikstad kan vel da klare å bære disse steinene. Det er vårt ønske at byens nåværende ordfører og fremtidige ordførere vil bære kjedet med glede og verdighet og i bevisstheten om det store ansvar som stillingen fører med seg.

Utforming

Ordførerkjedet er tegna av Jacob Tostrup Prytz. Han var en hovedperson innafor utviklinga av norsk design og kunsthåndverk, som løfta norsk sølvsmedkunst fra håndverkstatus til kunststatus.

Kjedet er laga av sølv og har 12 møllesteiner med blå emaljestriper. Den store medaljongen viser Oslos byvåpen, St. Hallvardemblemet, i fargerik emalje. Rundt medaljongen står Oslos motto – unanimiter et constanter (trofast og bestandig).

Referanser

  1. Ordførerkjedet, Oslo kommunes nettsider.
  2. Artikkel i Haugesunds Avis 1948-07-12. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur