Samtale:Krigsfangeleire
Rauer/Rauøy
Jeg vet via familie at russere var internert her under annen verdenskrig, noe som bekreftes av minnestenen på Fredrikstad krigskirkegård. Det ser ikke ut til at noe er publisert (som kan finnes via internett), men bør dette ikke nevnes? Siri Johannessen (Siri J) 16. jan 2009 kl. 20:18 (CET)
- Det dreier seg sikkert om en av underleirene. En av mine onkler har fortalt meg hvordan han og andre unger kastet mat over gjerdet til russerne i en leir like ved der han vokste opp; det er nok mange som opplevde slikt rundt omkring i landet. En fullstendig liste hadde vært fint å få på plass. Chris Nyborg (Cnyborg) 16. jan 2009 kl. 22:08 (CET)
- Dette dokumentet (s. 14) bekrefter at det var en leir på Rauøy. Chris Nyborg (Cnyborg) 17. jan 2009 kl. 00:14 (CET)
Flere leire
Jeg tror skribenten her referer til de "hovedleire" som først ble opprettet - f.eks sier han at det var 121 leire i Nord-Norge. - Men jeg føler og at det blir litt for generelt å si det slik. Her er derfor en genuin sjanse til å lage et Norgeskart med alle krigsfangeleirene inntegnet, slik lokalbefolkningen oppfattet de.--Gunnar E. Kristiansen 16. jan 2009 kl. 20:46 (CET)
- Ser poenget ditt, men om vi skal kunne gå i detalj noe sted tror jeg at dette bør være den øverste artikkelen i det hierarkiet. Om du ser Andre_verdenskrig#Krigsfangeleire her er det enda mer generelt (om ikke feberen tok med seg alle mine små grå) Siri Johannessen (Siri J) 16. jan 2009 kl. 20:53 (CET)
- Jeg begynte med det generelle, så kan vi fylle ut det mer spesifikke etterhvert. Jeg sitter ikke med en fullstendig oversikt her, bare en del av leirnavnene, så fra min side kan det ikke komme med det aller første. Underleirene skiller seg fra hovedleirene blant annet ved at de ikke hadde noen egentlig kommandant, men en offiser som hadde fått delegert ansvar. Det er dermed ikke selvstendige leire det er snakk om, men satellitter.
- Jeg synes det hadde vært bra med kart med underleirene. Jeg lurer på om Norgeskart blir for voldsomt, og om det hadde vært bedre å dele det inn i flere deler, enten Sør, Midt og Nord, eller et kart for hver av fire hovedleirene med deres underleire. Det er også litt av et arbeid, men det kan gjøres når vi får listen på plass. Chris Nyborg (Cnyborg) 16. jan 2009 kl. 22:13 (CET)
- Et tillegg: Bare så det er klart hvor omfattende dette er, det fantes minst 790 leire i løpet av krigen. Mange av dem ble bare brukt i en periode mens man jobbet på et anlegg. Jeg har nå funnet en liste som ramser opp leirene på denne siden (PDF). Den virker som en nokså komplett oversikt. Chris Nyborg (Cnyborg) 17. jan 2009 kl. 00:12 (CET)