Samtale:Runebomme

Nytt emne

Bare kjent tre

I teksten står det at det bare er bevart tre runebommer fra norsk område. Hvordan forholder det seg da med Bindalstromma? --Morten O. Haugen (diskusjon) 20. sep 2014 kl. 16:35 (CEST)

Bindalstromma er identisk med det som er oppført som rammefragment fra Bindalen. Jeg la til "med skinn" og korrigerte eier, siden den nå er på folkemuseet. Den opprinnelige katalogposten ligger her. Tromma slik den framstår på bildet er altså en rekonstruksjon basert på fragmenter, ikke en bevart bomme. Chris Nyborg (diskusjon) 20. sep 2014 kl. 22:08 (CEST)
OK, og takk. Bindalstromma er vel, så vidt jeg forstår, den best dokumenterte av de norske trommene (sammen med Anders Paulsens tromme), se f.eks. Lars Olsen i Wikipedia. Jeg tror endog at jeg kjenner noen av etterkommerne etter Nils Jonsen Vesterfjell. Og i og med at skinnet er intakt, så er det meste av den historiske dokumentasjonen i tromma bevart. --Morten O. Haugen (diskusjon) 21. sep 2014 kl. 17:10 (CEST)
Den er absolutt både viktig og interessant, og jeg la til en lenke i linja om den. Det som gjør den en del mindre interessant enn om den hadde vært fullstendig bevart er at rekonstruksjonen på ingen måte er sikker; skinnet er en viktig artefakt, men det er godt mulig at tromma som helhet nå framstår på en ganske annen måte enn den egentlig gjorde - i dag ville man ikke uten videre gjort en så drastisk rekonstruksjon, men heller spent opp skinnet over en gjennomsiktig ramme sammen med fragmentet av ramma, og stoppa der - og så kunne man eventuelt lagd en kopi som viser en mulig tolkning av fragmentene. Chris Nyborg (diskusjon) 21. sep 2014 kl. 17:28 (CEST)
Leif Pareli omtaler (Artikkel om Bindalstromma i Åarjel-saemieh 2010) Bindalstromma som "den beste bevarte runebomma her i landet", nest etter den i Vitenskapsmuseet. Men det jeg egentlig lurer på, er: Hva er kilden til denne lista over 3+9? Det er heller ikke alltid like lett å koble disse beskrivelsene til omtalene andre steder; men jeg antar f,.eks. at "trommeskål (utan skinn) frå lulesamisk område" er det samme som Pareli kaller "tromma fra Hamarøy". Jeg ser at den samme lista brukes på Alnakka.net, jeg antar at numrene der viser til Manker. Mvh Morten O. Haugen (diskusjon) 2. okt 2014 kl. 22:19 (CEST)
Pareli er nok på rett spor der; av de tre som er fullstendige befinner en seg i utlandet, og den andre (i Karasjok) ser det ut til at er hel, men å dårlig stand. Bindalstromma har helt skinn, og tar nok derfor en god annenplass. Kilden er oppgitt nederst i artikkelen, og ser ut til å være den mest fullstendige oversikten som er laget. Olve Utne har skrevet artikkelen her og på Alnakka (som er en wiki han starta opp); jeg legger en melding på brukersida hans så han blir klar over denne diskusjonen, for han vet nok mer om hva som er hva av dette. Chris Nyborg (diskusjon) 4. okt 2014 kl. 13:44 (CEST)
Manker er grunnlaget, ja. Den var dessverre bare et lån, så jeg kan ikke sjekke det akkurat her og nå. -- Olve Utne (diskusjon) 8. okt 2014 kl. 01:26 (CEST)
Tilbake til siden «Runebomme».