Småtveblad i Østfold
Småtveblad er ganske sjelden art med sørøstlig tyngepunkt i Østfold. Arten er trolig i tilbakegang grunnet bestandsskogbruk, og er vurderes som rødlistet nær truet i Østfold.
Hyppighet og utbredelse
Småtveblad er hjemlig art som er ganske sjelden i 5x5 km-skalaen og spredt i 1x1 km-skalaen. Den har et sørøstlig? eller et østlig tyngepunkt i Østfold[1][2].
Økologi
Småtveblad vokser helst i fuktig i grandominert skog, gjerne i torvmose. Det som før ble kalt gransumpskog er gjerne et godt habitat, men den er også funnet i torvmose i blåbærskog med gran- og furudominans, men synes å unngå både furumyrskog og så fattig skog som røsslyngfuruskog. Den er mer sjelden påtruffet i myrkanter. I skogsmarka har den aldri blitt påtruffet i ung skog eller på hogstflater.
Oppdagelseshistorikk
Småtveblad ble først samlet av Hans Christian Printz i Spydeberg i 1844 uten nærmere stedsangivelse[3]. Arten er først publisert av Karen Breien i 1933 fra området omkring Kolbjørnsviksjøen[4]. Hun fant den utenom skjellsandbanker som hun undersøkte og har ingen nærmere stedsangivelse.
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Det finnes lite data om småtveblad før 2000 i Østfold, men Kristian Andreassen rapporterer den kun fra en lokalitet i Rakkestad i 1964[5] og Øivind Johansen en lokalitetet i Onsøy i 1981[6]. Det kan tyde på at småtveblad har vært "sjelden" eller oversett i perioden 1950-2000. I Bohuslän omtales den som mindre vanlig nord i landskapet og mangler nesten helt i sør. Det er påvist tilbakegang i 2000-åra sammenlignet med 1950-åra[7]. I Østfold er det mye som tyder på at arten er i tilbakegang, da den ikke er gjenfunnet i mange av 5x5 km-rutene, særlig i vest, til tross for god kartlegging av floraen i Østfold etter år 2000. Arten trives ikke med det omfattende bestandsskogbruket som er utført i nyere tid, og som fortsatt er dominerede driftsform i 2020-åra.
Forvaltningsstatus
Småtveblad regnes som livskraftig (LC) i Norge[8]. Arten bør regnes som nær truet (NT) eller sårbar (VU) pga dens tilbakegang i Østfold. Det er bestandsskogbruket som er trusselen mot arten i Østfold.
Kilder og litteratur
- ↑ Artsdatabanken. Småtveblad i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
- ↑ Stabbetorp, Odd. Småtveblad i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Printz, Hans Christian 1844. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Breien, Karen 1933. Vegetasjonen på skjellsandbanker i indre Østfold. - Nyt Magazin for Naturvitenskaberne 72: 130-281. Oslo. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Andreassen, Kristian 1964. Planteliste fra Rakkestad. - Blyttia 22 (1): 1-24.
- ↑ Johansen, Øivind 1981. Onsøy's flora. - Østfold-Natur 11. 103 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av småtveblad Neottia cordata for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
Eksterne lenker
- Småtveblad hos Arter på nett, Artsdatabanken
- Småtveblad hos Store norske leksikon
- Småtveblad hos Norsk Wikipedia
- Småtveblad hos Artsdatabanken