Smør er også navn på en norsk uradelsslekt

Smør er et meieriprodukt laget av fløte som blir pisket i en kinne slik at kjernemelken presses ut og det som blir igjen klumper seg. Å lage smør er en effektiv måte å konservere melken på. Smør lages i Norge primært av kumelk, mens man i andre deler av verden lager det av melk fra sau, geit, bøffel og andre husdyr. Smøret fra kumelk har en mild aroma og en jevn gul farge, spesielt når kveget har gått ute på sommerbeite. Smøret brukes på brød, i baking og til steking.

Hjemmelagd smør.
Foto: Anne Brit Flatin Borgen (2008)

Smør som betalingsmiddel

I skattereformen 1617 ble smør det viktigste betalingsmiddelet ved innbetaling av skatt. Skatten ble utlignet som et antall bismerpund eller bismerlaup.

Produksjon

Det første trinnet i smørproduksjon er å lage fløte. Dette gjøres ved å separere melken, slik at man skiller skummetmelk fra fløte. Deretter bruker man en kinne eller kjerne, der fløten piskes. Kjernemelken skiller seg fra fettet, som danner små klumper. Etter kjerningen må smøret eltes slik at rester av kjernemelk og vann blir presset ut

Tidligere var smøret ofte kraftig saltet, gjerne med et saltinnhold på 5–10%. Det meste av smøret som er i salg nå, ligger på fra 0 til 1,5%, men det finnes smør med opptil 4% salt. Årsaken til at man tidligere hadde mer salt i smøret var konserveringseffekten, som naturlig nok ar svært viktig før man hadde tilgang på isskap eller kjøleskap.

Galleri

Kilder og litteratur