Thaulowhullet

ThaulowhulletFrodeåsen i Tønsberg er restene etter et anleggs- og sprengningsarbeid initiert av byingeniør Thaulow tidlig på 1900-tallet. Da det skulle anlegges vei på Nøtterøy rundt 1920 valgte han å sprenge ut steinmasser fra Frodeåsen fordi han mente man kunne benytte det utsprengte, 5-6 meter dype, hullet som trykkbasseng for byens vannforsyning. Hullet skulle altså brukes som vannreservoar. Planen ble imidlertid aldri gjennomført og naturen tok tilbake grunnen, mens det i ettertid er anlagt et vanntårn i betong nord for Thaulowhullet, Frodeåsen høydebasseng.

Det utsprengte området grodde til de neste 80 årene og frodig vegetasjon gjorde at hullet ble "glemt".

Thesbiteateret søkte etter et sted for sine utendørsforestillinger og «gjenoppdaget» Thaulowhullet i 1999. Medlemmene la gjennom flere år ned et stort dugnadsarbeid og mange penger, ryddet bort mye av vegetasjonen og har også sørget for en helt grunnleggende infrastruktur. Hvert år siden, (unntatt 2008) har teateret brukt hullet som arena for sine forestillinger.

Sparebankstiftelsen besluttet I 2009 å gi kr 200.000,- som støtte til Thesbiteaterets videre utvikling av anlegget. Gaven ble overrakt i forbindelse med generalprøven på Hamlet som var dette årets sommerforestilling. Midlene brukes til en generell opprustning, samt tilrettelegging for rullestolbrukere. Det skal også bygges kiosk, og nye bord og griller skal vært på plass til premieren på forestillingen "Romeo og Julie" i 2010.

Ved Thaulowhullet står det også tillegg til vanntårnet to TV- og telekommunikasjonstårn som er ca. 30 meter høye.

Kilder og litteratur