Thesbiteateret

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Annonse for Thesbiteatret i Tønsbergs Blad 21. november 1978.

Thesbiteateret er Norges eldste friteater og har tilholdssted i Tønsberg.

Bakgrunn

Giovanni Lepri fra Italia initierte Tønsberg Alternativteater i 1972. Han kom i forbindelse med Frank Lie, som studerte ved dramalinjen på Tønsberg Gymnas. Lie var per 2012 kunstnerisk leder.

En midtsommernattsdrøm av William Shakespeare var første stykke som ble satt opp og det skjedde på Slottsfjellamfiet.

Tønsberg Alternativteater forandret navn til Thesbiteateret i 1975. Teatergruppen fungerte den gang som en praktisk rettet teaterskole. Medlemmene var elever, som var uteksaminert fra Tønsberg Gymnas' dramalinje samt andre som ville ha skuespillerutdannelse i Tønsberg.

Skuespillerne ble undervist i teaterhistorie, pusteteknikk, method acting, fridans, kampteknikk samt innføring i ulike teaterretninger.

Thesbiteateret mottok verken støtte fra stat, fylke eller stat og baserte virksomheten på frivillighet og minimale produksjonsstønader.

I 1978-1979 hadde Thesbiteateret et samarbeid med Club 7 og hadde en kort periode tilholdssted i Oslo. Det vendte tilbake til et lite teaterlokale i Storgaten 10 i Tønsberg i begynnelsen av 1980-årene. Der var teateret i ett års tid. Etter det leide en inn i ulike lokaler (Hotel Klubben og Kilden Kino).

Lepre reiste tilbake til hjemlandet i 1983. Frank Lie var fortsatt aktiv i Thesbiteateret og drev det som et prosjektteater sammen med Lars Martin Myhre til 1989, det da atter ble et samlet ensemble.

I 1991 ble Stiftelsen Papirhuset Teater dannet og Thesbiteateret (som var en del av stiftelsen) fikk fast tilholdssted

Oppsetninger (i utvalg)

Per mai 2012 har Thesbiteateret hatt 120 produksjoner, altså tre oppsetninger årlig.

Det hadde norgespremiere på teaterstykket Amputasjon av Jens Bjørneboe i 1976.

Thesbiteateret spilte sommeren 1987 Musefella av Agatha Christie i Sjøbodamfiet i Tønsberg, en suksess som førte til et nytt og større publikum.

I 1988 begynte samarbeidet med Odd Børretzen. Det resulterte i Carl Michael Bellmann-forestillingen Är jag född så vill jag leva, i Alf Prøysen-forestillingen Du ska få en dag i mårå og i den musikalske komedien, Oppdagelsen av Columbus, med bl.a. sangen «Noen ganger er det all right», med melodi av Lars Martin Myhre til Børretzens tekst.

Da Tønsberg kommune satte opp Kåre Holts historiske skuespill, Kristina av Tunsberg i 1991 og 1996, hadde Thesbiteateret det kunstneriske ansvaret.

I 1990-årene hadde Thesbiteateret et bredt repertoar: fra barneteater og kriminalstykker til absurdteater.

  • 2005: Othello (William Shakespeare)
  • 2011: Vintereventyret (William Shakespeare)
  • 2012: De lystige koner i Windsor (William Shakespeare)
  • 2012: Gatelangs, vandreteaterforestilling i Tønsberg by
  • 2012: Proof (David Auburn, settes opp på Papirhuset Teater)

Pris

Kilder