Lars Martin Myhre

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars Martin Myhre fotografert i 2011 i forbindelse med en opptreden på Havna hotell på Tjøme.
Foto: Stig Rune Pedersen

Lars Martin Myhre (født 10. august 1956 i Tønsberg) er musiker og komponist, kjent både som soloartist og for sitt samarbeid med andre, som Arild Nyquist og Odd Børretzen. Han er opprinnelig Tønsberg-gutt, men har i en årrekke vært bosatt i Sandefjord.

Liv og virke

I begynnelsen av karrieren, på 1970-tallet, arbeidet Myhre mest innen jazz-relatert musikk, blant annet startet han Slagen Storband i 1977, hvor han var dirigent i 10 år. Han var musikalsk leder for friteatergruppen Thesbiteateret fra 1980 til 1993, og skrev i denne perioden musikk til flere teaterstykker og musikaler. I 1983 innledet begynte han et samarbeid med Arild Nyquist, som blant annet resulterte i gruppen Trio Tre, med Svein Olav Blindheim som det tredje medlemmet.

På 1990-tallet ble Myhre landskjent gjennom samarbeidet med Odd Børretzen, der han skrev musikken til Børretzens tekster. Sammen ga de ut flere album, blant disse Noen ganger er det all right (1995), som var en av de mest populære norske utgivelsene på 1990-tallet. Tittelsangen vant Spellemannsprisen for årets hit, og også spesialprisen for tidenes norske hit i anledning Spellemannprisens 30-årsjubileum i 2001. I 2000 innledet han et samarbeid med tekstforfatter Ingvar Hovland.

Under eget navn sto Myhre bak bestillingsverket Hysj i 1998, skrevet for Vestfoldfestspillene i 1997, med egen musikk og Gro Dahles tekster. Han har gitt ut en rekke soloalbum, blant annet trippelalbumet 45 sanger fra 45 år i 2020, som oppsummerer karrieren så langt. Myhre vant Nitimens sommervisekonkurranse i 1995 sammen med Louis Jacoby med visa En sommer er aldri over.

Myhre har mottatt flere utmerkelser, blant annet fire Spellemannpriser (sammen med Odd Børretzen), Alf Prøysens Ærespris, Gammleng–prisen og Audun Tyldens minnepris. Han har også hatt flere tillitsverv, blant annet i NOPA, TONO og Gramart. Han ble i 2016 utnevnt til æresmedlem i NOPA.

Kilder