Thorleif Kristiansen (1914–2003)

Harald Thorleif Kristiansen (født 6. februar 1914 i Tjølling, død 30. april 2003) var en bypersonlighet. Han kan kanskje kalles for Larviks første diskjockey. Thorleifs foreldre var hustømrer Hans Kristiansen og Karoline, født Halvorsen. Hans Kristiansen eide «Fredheim» på Skreppestad 1912–1915, så dette ble Thorleifs første barndomshjem. I folketellingen 1920 finner vi familien i Griffenfeldts gate 19 på Løkka, og i 1930 finner vi den i et nyreist hus med adresse Residensveien 5 i Larvik.

Thorleif Kristiansen (andre rekke til venstre) ved trappa til Residensveien 5 sammen med sin mor og to brødre pluss niese og nevø.
Foto: Sverre Rudju. Bildet stilt til disposisjon av Audhild Rydju Olafsen

Thorleif husket ikke den første platen han fikk eller når det var, men han regnet med at det måtte være en plate med trekkspilleren Carl Jularbo. Han uttrykte senere at det var synd at alle 78-platene hans var borte og at han ikke hadde spart på dem.

Thorleifs karriere som «platemann» startet visstnok da han skulle hjelpe fru Dorthea Jahren på Auserød pensjonat med grammofonmusikk. Han var nærmest fast inventar på IF Fram i forbindelse med skøyteløp og musikkvelder. Noen kvelder i uka var det nemlig musikk og flomlys på skøytebanen, der unge mennesker danset på isen. Frams skøytegruppe hedret Thorleif på hans sekstiårsdag, 6. februar 1974, med en gave som hadde Frams merke. Allerede under Frams klubbløp på skøyter 15. januar 1936 underholdt han med musikk.

Thorleif reiste en del rundt i distriktet. Da kretsmesterskapet i 10 km langrenn i bedriftsidrett ble avholdt av Larvik Jernbaneidrettslag på Knauser i Eikenes 30. januar 1955 stod han for musikken.

Konserter - ja da tenker man på levende musikk og ikke grammofonplater. Thorleif hadde lært å spille munnspill av lærer Kjær på Torstrand skole. Han deltok som munnspiller på to amatørkonkurranser i Munken i 1941 og 1942, som Larvik Ungdomkorps sto som arrangør for. Selv om Thorleif under den andre verdenskrig spilte sammen med Ole Lukassen under et karneval på Fram, var det likevel mest via grammofonen at han konserterte. Han kalte sin underholdning for «grammofonkabaret», «grammofonkonsert» eller «ønskekonsert». De ble arrangert på Steinsnes, Bøkeskogen og «Studenterlunden» i Storgata. I «grammofonkonserten» i Bøkeskogen om kvelden 18. august 1955 spilte Thorleif spesielt operettemusikk. I forbindelse med en «ønskekonsert» samme sted om kvelden 31. august 1954 skrev Østlands-Posten at han på den tiden hadde 375 plater og at publikum kunne vente seg både «St. Antonios ros» og «O mein Papa».

Thorleif spilte også plater på bryggedanser, St. Hans-aftener og julefester. Han deltok i St. Hans-feiringene på Mesterfjellet. På Farriseidets Vels arrangement på Høysteinane St Hans-aften 1956 ble det satt opp dansegulv og Thorleif besørget musikken. Under velforeningens julefest ved brua samme år hadde Thorleif – til tross for surt vær – med seg sitt høyttaleranlegg og spilte en lang rekke juleplater. Da Aldershjemsforeningen feiret St. Hans-aften på Steinsnes i 1966, var det han som stod for musikken.

Thorleif var opptatt av at musikken hans ble spilt høyt og nådde et vidt omfang. Under et skøyteløp på Fram spurte han: «Hallo, kan dere høre meg bort i porten?» Da klubben arrangerte hopprenn i «Lille-Fram» 17. januar 1979, ljomet Thorleifs plater fra høyttalerne og kunne sikkert høres over det meste av Tagtvedt-området. Under «Gubberennet» på Månejordet i 1985 regnet Thorleif med at lyden fra musikkanlegget kunne høres helt til Grinda.

Han sørget for at Munken kino stadig hadde de «siste» platene på sitt repertoar. Thorleif var også interessert i filmer, særlig humoristiske filmer.

Han var altmuligmann på Grand hotell i 14 år. Han sopte fortauene og bar bord. Thorleif likte å holde seg oppdatert. Han kjøpte seg en CD-spiller på sin åttiårsdag 6. februar 1994.

Kilder